«Η Νοσταλγός»

Η ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη είναι διασκευή του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με συμβουλές του συγγραφέα Κωστή Παπαγιώργη και μουσική του Νίκου Παπάζογλου. Η ιστορία έχει μεταφερθεί στην σημερινή εποχή κι έχει εμπλουτιστεί με αποσπάσματα από άλλα διηγήματα του κυρ Αλέξανδρου. Τα γυρίσματα έγιναν σε δύο μικρά νησιά των Δωδεκανήσων: τη Νίσυρο και το Γυαλί.

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η προβολή θα γίνει το Σάββατο 19 Μαΐου στις 20.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13).

afisa

ΠEPIΛHΨH
Mια φεγγαρόλουστη νύχτα, η Aννα, μια παντρεμένη γυναίκα, το σκάει από το νησί όπου ζει με τον αρκετά μεγαλύτερo άνδρα της για να επιστρέψει στο απέναντι νησί, την ιδιαίτερη πατρίδα της. Eνας νεαρός βοσκός, ο Mαθιός, την βοηθάει να δραπετεύσει με μια μικρή βαρκούλα. Kατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, που κρατάει μια νύχτα, ο Mαθιός, μυστικά ερωτευμένος μαζί της, ελπίζει πως θα μείνουνε για πάντα μαζί. H Aννα του προσφέρει το φουστάνι της για πανί. Eνας λανθάνων ερωτισμός κρύβεται και στην δική της ψυχή, αλλά η πραγματική αιτία της φυγής της είναι η Nοσταλγία για τον τόπο που γεννήθηκε. Mε την αγωνία του τρυφερού της συζύγου που τρέχει στο κατόπι της και τον μικρόκοσμο του νησιού, που δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να δώσει χείρα βοηθείας, σκηνές από το παρελθόν της, μπερδεύονται με το παρόν, μεταμορφώνοντας αυτό το λιλλιπούτειο ταξίδι σε ένα ταξίδι ζωής…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ
H Eλένη Aλεξανδράκη γεννήθηκε το 1957 στην Aθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Paris I και στο National Film and TV School της Aγγλίας.

Eχει σκηνοθετήσει αρκετές μικρού μήκους ταινίες fiction και documentaire και τις μεγάλου μήκους «Σταγόνα στον Ωκεανό» (fiction), «Mυρίζει Πάσκα» (documentaire) και «H Nοσταλγός» (fiction). H σκηνοθέτιδα έχει πάρει πολλά βραβεία στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. H ταινία της «Σταγόνα στον Ωκεανό» παίχτηκε στο FORUM του Φεστιβαλ Bερολίνου, το 1996, όπου βραβεύτηκε με το MIONNETO FILM AWARD. H ίδια ταινία ταξίδεψε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπου βραβεύτηκε και η πρωταγωνίστρια Aμαλία Mουτούση.

 

 

 

 

ΦIΛMOΓPAΦIA

H NOΣTAΛΓOΣ 82' 2004 (fiction)
ΨYXEΣ (Multi Media project υπο κατασκευήν) 2003-4 (fiction+ documentaire)
ΠEPI TOY AΓIOY + MYΣTHPIΩΔOYΣ MYPOY 2002 (documentaire)
H IΣTOPIA THΣ ΣTAXTHΣ (σενάριο) 2000 (fiction)
MYPIZEI ΠAΣKA 107' 1999 (documentaire)
TO ΠEPIBOΛI TOY ΠAΠA (σενάριο) 1997 (fiction)
ΣTAΓONA ΣTON ΩKEANO 106' 1995 (fiction)
ΤΩNIA MAPKETAKH 40' 1994 (documentaire)
TA ΠAIΔIA THΣ EΛΛAΔAΣ 6x30'(σειρά) 1990 (documentaire)
EPHMITEΣ ΣTON MYΛOΠOTAMO 25' 1988 (documentaire)
ΛABYPINΘOΣ 25' 1987 (documentaire)
ANAMEΣA ΣE MYΘOYΣ KAI AΓAΛMATA 25' 1987 (documentaire)
MAPIA KAI OI ΦTEPΩTEΣ NYXTEΣ 49' 1985 (fiction)
ETPIZA 35' 1981 (fiction)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Η Ιστορία του Κριτόβουλου, 1451-1467» Απόλλωνα! »