Μπόρχες, η επιστροφή του Οδυσσέα

Με 493 λέξεις (συμπεριλαμβανομένης και της προσφώνησης) ο Μπόρχες μίλησε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης για την σχέση του με τον ελληνικό πολιτισμό. «Πέρασα τη ζωή μου διαβάζοντας και, αλίμονο, γράφοντας, κι αυτά τα δύο μ’ έκαναν ευτυχισμένο. Ο μύθος του λαβύρινθου με κατείχε πάντοτε. Όμως ο λαβύρινθος δεν μου γεννά μόνο τρόμο αλλά κι ένα είδος ελπίδας. Γιατί αν κόσμος είναι ένα χάος, είμαστε χαμένοι. Αν όμως είναι ένας λαβύρινθος, τότε υπάρχει ακόμα ελπίδα• υπάρχει ένας σκοπός: ένα κρυμμένο ή μυστικό σχέδιο μέσα σ’ αυτό το φαινομενικό χάος».

Ένα εξαιρετικό κείμενο, σύντομο, περιεκτικό, ολοκληρωμένο και διαυγέστατο – κυριολεκτικά: η κατάθεση ζωής μίας μεγάλης φυσιογνωμίας του πνευματικού κόσμου του 20ού αιώνα.

Αναδημοσιεύουμε τον Λόγο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες από το βιβλίο Ο Μπόρχες στην Κρήτη. Αναμνηστική έκδοση (εκδόσεις Στιγμή, Αθήνα 1985) με την ευκαιρία της τελετής αναγόρευσης του Μπόρχες σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Περιεχόμενα: Γ. Μ. Σηφάκης, Εισήγηση σσ. 11-15. Νάσος Βαγενάς, «Ο Μπόρχες και ο λαβύρινθος της ειρωνείας» σσ. 17-50. Ψήφισμα και Αναγόρευση σσ. 51-53. Ο λόγος του Μπόρχες [δες συνημμένο Αρχείο] σσ. 55-59. Τρία κείμενα του Χόρχε Λούις Μπόρχες (σε μετάφραση του Δημήτρη Καλοκύρη) σσ. 61-68.

pdfΟ Λόγος του Χόρχε Λουίς Μπόρχες