Βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Η κυκλοφορία του μελετήματος του Αργύρη Μαλτσίδη, Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ (εκδόσεις Λόγος και Εικόνα, Θεσσαλονίκη 2012) συμπίπτει με τον εορτασμό της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της πόλης. Και η βιβλιοπαρουσίαση, εκδήλωση οργανωμένη από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη στην αίθουσα διαλέξεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, γίνεται εκατό χρόνια και τέσσερις ημέρες μετά τη νύχτα της 18ης Οκτωβρίου 1912, όταν ο υποπλοίαρχος Βότσης και το ηρωικό πλήρωμα του τορπιλοβόλου «11» πλησίασαν το τουρκικό θωρηκτό που ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Σαλονίκης, κοντά στον λιμενοβραχίονα, στα δυτικά του κυματοθραύστη. Η ανατίναξη έγινε μία εβδομάδα πριν από την υπογραφή της παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό.

«Ο Κανάρης της Θεσσαλονίκης έγινε ο ήρωας μου» γράφει ο Αργύρης Μαλτσίδης. «Μικρός μάλιστα νόμιζα ότι ήταν και Θεσσαλονικιός». Αλλά αυτός ο μικρός, που είχε ανάγκη από ήρωες όπως όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, δεν αρκέστηκε στον θαυμασμό και την ονειροπόληση. Γιατί «ο Μαλτσίδης είναι η προσωποποίηση του εθελοντή» γράφει ο δήμαρχος Μπουτάρης, χαιρετίζοντας την έκδοση του βιβλίου. Και «δεν είναι τυχαίο, για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, ότι υπήρξε ιστιοπλόος και λάτρης της θάλασσας».

Έτσι αυτός ο θεληματικός θαλασσινός, πολιτικός μηχανικός κατά τα άλλα, βάλθηκε πρώτα να εντοπίσει το ναυάγιο του τουρκικού θωρηκτού. Κι όταν έγινε αυτό (το 1999), άρχισε την αναζήτηση στοιχείων για τον Βότση, αυτή τη φυσιογνωμία της θαλασσομάνας Ύδρας που ως τότε παρέμενε στο πεδίο του θρύλου. Μα ο Βότσης δεν ήταν μόνος εκείνο το βράδυ. Ο Μαλτσίδης αναζήτησε και βρήκε τους απογόνους των αντρών του πληρώματος.

Εκατό χρόνια μετά, όλα τα γεγονότα κι όλοι οι άνθρωποι ζωντανεύουν σε ένα βιβλίο γραμμένο με γνώση, μεράκι κι αγάπη. «Οι ιστορικοί ας είναι επιεικείς με έναν και άπαξ ερασιτέχνη ιστορικό» γράφει στον Πρόλογό του. Αλλά ο ερασιτέχνης απέδειξε τι μπορεί να κατορθώσει η συστηματική ενασχόληση με ένα θέμα, ιδίως όταν το βλέπεις από την πλευρά της θάλασσας που έθρεψε κι ανέθρεψε τη Θεσσαλονίκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Ομιλητές: ο συγγραφέας Ευάγγελος Χεκίμογλου, ο Βασίλης Νικόλτσιος, διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και ο συγγραφέας. Την εορταστική εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Δημήτριος Ελευσινιώτης, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, πρώην Α/ΓΕΝ και εγγονός του Δημ. Ελευσινιώτη μέλους του τορπιλοβόρου «11». Η ιστορία είναι ακόμα ζωντανή.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (στις 6.30 το απόγευμα) θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε τον Αργύρη Μαλτσίδη στο Πανόραμα. Ο καλός φίλος –και συντονιστής της έκθεσης «Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα» που οργάνωσε το Πανόραμα σε μία αποθήκη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1992– θα παρουσιάσει το βιβλίο του και θα μας μιλήσει για την έρευνα που έκανε τόσο για τον εντοπισμό του ναυαγίου του Φετχί Μπουλέντ όσο και για τον ναύαρχο Βότση και το πλήρωμα του «11». Για να κλείσουμε έτσι τον κύκλο των διαλέξεων με την ευκαιρία της εκατονταετίας.