Τετρακόσιες διαλέξεις στον Ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ένας «κόμβος» πολιτιστικού, διεπιστημονικού και πνευματικού διαλόγου δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη το 2011 και μας καλεί να τον εξερευνήσουμε. Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή πρωτοβουλία , υψηλών προδιαγραφών, που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων κι ανταποκρίνεται στην ανάγκη όλων μας για μόρφωση, επιμόρφωση και παιδεία.

logo mpodosaki

Η συνεργασία του Ιδρύματος Μποδοσάκη με την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα, που άρχισε τον φετινό Οκτώβριο, μας τιμά ιδιαιτέρως. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η επεξεργασία των πρώτων διαλέξεων του Κύκλου «Βαλκάνια και Θεσσαλονίκη» αφιέρωμα για τα εκατοντάχρονα από τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της πόλης και πολύ σύντομα θα σας ενημερώσουμε για να τις παρακολουθήσετε στο www.blod.gr

Μπορείτε όμως από τώρα να εξερευνήσετε τον Ιστότοπο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τέσσερις πρόσφατες διαλέξεις διαφορετικής θεματολογίας, σημειώνοντας την πολύ φιλική δομή του Ιστότοπου κι ακόμα ότι μαζί με τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας κάθε διάλεξης δίνεται μία σύνοψη του θέματος:

«Μένης Κουμανταρέας, πενήντα χρόνια παρουσίας στα γράμματα». Εκδήλωση που οργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (συνεργασία του Megaron Plus και των εκδόσεων Κέδρος) στις 16/10/2012 (διάρκεια 65΄).

«Το λιμάνι του Πειραιά εκ των έσω, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα». Ομιλητής ο Παναγιώτης Πετρουλής, αναπληρωτής διευθ. σύμβουλος του ΟΛΠ. Η διάλεξη οργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας στις 2/10/2012 σε αίθουσα του Ινστιτούτου.

«Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του καθηγητή Ηλία Γυφτόπουλου». Εκδήλωση οργανωμένη από τον Σύλλογο Αποφοίτων ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) στη μνήμη μίας μεγάλης προσωπικότητας που τίμησε το περίφημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Έγινε στις 19/9/2012 στο Ευγενίδιο Ίδρυμα. Ομιλίες στα ελληνικά και τα αγγλικά (διάρκεια 67΄).

«Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων». Ομιλητής ο Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής (διάρκεια 65΄). Η διάλεξη οργανώθηκε από τον ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στις 9/7/2012, στο πλαίσιο του Κύκλου «Θερινό Σχολείο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος 2012».

Ιδού λοιπόν τέσσερα διαφορετικά θέματα από τα τετρακόσια και πλέον που μπορείτε να βρείτε στο www.blod.gr

logo mpodosaki

Ο ιστότοπος blod.gr (ακρωνύμιο των λέξεων Bodossaki Lectures on Demand) δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωταρχικού στόχου του Ιδρύματος για την προαγωγή της Παιδείας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που αποσκοπεί στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το blod.gr συγκεντρώνει, καταγράφει και προβάλλει αυτούσιες, επιλεγμένες ομιλίες, διαλέξεις και εκδηλώσεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής μας ζωής, και εμπλουτίζεται διαρκώς με την πολύτιμη συνδρομή όσων εργάζονται για τη διάχυση της γνώσης. Φιλοδοξεί έτσι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό «κόμβο» διεπιστημονικού και πνευματικού διαλόγου, ανοιχτό σε κάθε χρήστη του διαδικτύου που επιθυμεί να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες.