Αθηναϊκές βόλτες κι ελληνική χλωρίδα

Πάνω από τη Μονή Καισαριανής, μερικά βήματα πιο πέρα από τον κεντρικό πυλώνα και την κρήνη του μοναστηριού, θα βρείτε την είσοδο ενός άγνωστου αθηναϊκού παραδείσου. Είναι ο πρότυπος Βοτανικός Κήπος και το Βοτανικό Μονοπάτι της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, ένας καλά προστατευμένος χώρος, φυτεμένος με μοναδικά είδη της ελληνικής χλωρίδας και με μεγάλη ποικιλία από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Θα βρείτε επίσης και το Φυτώριο της Φιλοδασικής, από το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε ελληνικά φυτά για τα μπαλκόνια, τις αυλές και τους κήπους σας. Όχι μόνον γιατί είναι πανέμορφα κι ενισχύουν την συνείδηση του βιωμένου περιβάλλοντος –συνείδηση που καλλιεργείται με τα μικρά και τα ελάχιστα κι αενάως επαναλαμβανόμενα, τα τόσο εξαίσια της καθημερινότητας– αλλά και γιατί τα ελληνικά φυτά είναι προσαρμοσμένα στον τόπο, έχουν βαθύ ριζικό σύστημα, αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και χρειάζονται λιγότερο νερό απ’ ό,τι τα ξενικά φυτά που έγιναν κι αυτά της μόδας, προωθώντας με τον τρόπο τους την αλλοτρίωσή μας. Οι άνθρωποι της Φιλοδασικής θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε καλύτερα τα ελληνικά φυτά και τα μικρά μυστικά για την φροντίδα τους.

Ούτως ή άλλως, αυτή η πτυχή του Υμηττού με το βυζαντινό μοναστήρι, που παρακολούθησε τη ζωή των Αθηναίων τα τελευταία χίλια πεντακόσια χρόνια, αποτελεί μία όαση. Αυτή η όαση μέσα στον πυκνοκατοικημένο κι άναρχα εξελισσόμενο αστικό χώρο δημιουργήθηκε από την Φιλοδασική μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, στους πρόποδες του αποψιλωμένου και τραγικά απογυμνωμένου Υμηττού. Η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως και η αναστήλωση της Μονής, είναι δύο από τα σημαντικότερα έργα της ΦΑΕ.

Τώρα, η ΦΑΕ διαχειρίζεται και την Αναδάσωση της καμένης περιοχής του Αισθητικού Δάσους του Υμηττού (στην έκταση που κάηκε στις 16/7/2007). Στο έργο συμμετέχουν πολλοί εθελοντές, μαθητές και άλλοι.

Πληροφορίες: Ο Βοτανικός Κήπος, το Βοτανικό Μονοπάτι και το Φυτώριο της Φιλοδασικής στην Καισαριανή είναι ανοιχτά για το κοινό κάθε μέρα (εκτός Κυριακής) από τις 8.00 το πρωί ως τις 2.00 μετά το μεσημέρι. Τα ωράρια δεν είναι πολύ βολικά, αλλά υπάρχει πάντα το Σάββατο για τους εργαζόμενους.

Αν θέλετε να ενισχύσετε το έργο της Αναδάσωσης του καμένου Υμηττού και γενικότερα το έργο της Φιλοδασικής, μπορείτε να εγγραφείτε συνδρομητές στο τριμηνιαίο περιοδικό της Φιλοδασικής. Κόστος ετήσιας συνδρομής: 25 ευρώ. Η ΦΑΕ μας ενημερώνει ότι με κάθε 5 ευρώ φυτεύεται ένα δέντρο.

Επισκεφθείτε και την Ιστοσελίδα της ΦΑΕ: www.philodassiki.org

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Lux in Tenebris Με τρεις κλωστές »