Με τον φακό

Πέρασε μία εβδομάδα από την πανοραμική ξενάγηση στην ρωμαϊκή Αθήνα (με ξεναγό τη Μάχη Καρανίκη και το θερμόμετρο στους 31 βαθμούς).

Ο φακός έκλεψε μερικές στιγμές. Η κρυφή μαγεία της πόλης, οι ασκήμιες που την σκιάζουν, η πανταχού παρούσα έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής, ο προκλητικός διπλωμάτης που παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο του Ολυμπιείου (για να πάει στο Τέννις, δίπλα, πόσες φορές άραγε την εβδομάδα;), τα πούλμαν που σταθμεύουν παράνομα μπροστά στο Ζάππειο, εδώ και χρόνια, κάθε μέρα. Κανείς δεν τα βλέπει και κανείς δεν βλέπει το νεοκλασικό κτίσμα πίσω από τα τετράτροχα τείχη. Εδώ παρκάρουν οι πάντες, γιατί το νέο Μουσείο Ακροπόλεως δεν έχει χώρο για την στάθμευση των πούλμαν, ούτε το Ολυμπιείο, ούτε η Πλάκα. Οπότε τουλάχιστον 12-15 πούλμαν αράζουν στο Ζάππειο, μερικά μάλιστα διπλοπαρκάρουν. Και συχνά οι οδηγοί ασχολούνται με το πλύσιμό τους. Ούτε λόγος βέβαια για την θέα που φράζουν.

Και φυσικά οι αρχαιολογικοί χώροι εξακολουθούν να κλείνουν στις 3.00 (τελευταία είσοδος στις 2.45). Κι ας είναι Μάιος –το φουλ της τουριστικής περιόδου για την κατακαημένη την πρωτεύουσα. Πού να πάει ο δύσμοιρος ο Κινέζος το απόγευμα;