Μία χρονιά πριν από 1.584 χρόνια

Η ελληνική έκδοση του πρόσφατου βιβλίου του Ιταλού ιστορικού Giusto Traina, 428 μ.Χ., Ιστορία μιας χρονιάς σε μετάφραση Νίκου Κούρκουλου (εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου), θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στις 7.30, στην Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα Λόγου, στο Αρσάκειο Μέγαρο (Πεζμαζόγλου 5 και Σταδίου).

Θα μιλήσουν: ο Giusto Traina, καθηγητής Ρωμαϊκής Ιστορίας στη Σορβόννη (Paris IV), η Πολύμνια Αθανασιάδη, καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δημήτρης Κυρτάτας, καθηγητής Ιστορίας της Ύστερης Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Με το βιβλίο του αυτό ο Traina επιχειρεί μία τολμηρότατη τομή στην ιστορία της Ύστερης Αρχαιότητας και συνάμα κάνει την επιτομή της ιστορίας του 5ου αιώνα –μίας κατεξοχήν μεταβατικής περιόδου, στην διάρκεια της οποίας όλοι κι όλα κινούνται και μετακινούνται στο στερέωμα της Αυτοκρατορίας των τριών ηπείρων, από την Αρμενία έως την Βρετανία κι από τον Ρήνο-Δούναβη έως το Γιβραλτάρ, την Σαχάρα και τη Μεσοποταμία. Υπό το βάρος των βαρβαρικών επιδρομών, των νέων λαών που εγκαθίστανται στα δυτικά εδάφη, των χριστιανικών «αιρέσεων», της μισαλλόδοξης πίστης και του σασανιδικού επεκτατισμού. Η αφήγηση είναι ζωντανή, απολαυστική κι έχει πολλά από τα χαρίσματα της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, ενώ γεφυρώνει το ιστοριογραφικό χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, την εποχή του Θεοδόσιου Β΄ και της αυστηρής αυγούστας Πουλχερίας (Ανατολή), του Βαλεντινιανού Γ΄ (Δύση) και του Μπαχράμ Ε΄ (Περσία).

«Το φόντο είναι το ηλιοβασίλεμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ή, αν προτιμάτε, η χαραυγή του μεσαίωνα» καταλήγει στην Εισαγωγή του ο συγγραφέας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει ο σύντομος Πρόλογος της βυζαντινολόγου Averil Cameron. «Είναι γνώρισμα της καλής ιστοριογραφίας ότι μας παρακινεί να αναθεωρήσουμε όσα νομίζαμε ότι ξέρουμε» γράφει, προτρέποντάς μας να ξανασκεφτούμε πάρα πολλά πράγματα με αφορμή το 428 μ.Χ. του Giusto Traina.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γεια σου κυρά Δόμνα Lux in Tenebris »