Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

001ΜΙΕΤ Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης miet.gr σε συνεργασία με το Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (ΑΠΑΝ) apan.gr

Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία!
Πολιτιστικό οδοιπορικό σε έναν κόσμο οριστικά χαμένο
Με τον φωτογραφικό φακό του Θεόφιλου Προδρόμου

Η Έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 6/2 και θα λειτουργήσει από τις 7/2 έως τις 19/4, στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ, στη διώροφη Βίλα Καπαντζή (Βασιλίσσης Όλγας 108, απέναντι από τον ναό της Αναλήψεως).
Η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων που οργανώνει τα τελευταία τριάντα χρόνια, άνοιξε για το ελληνικό κοινό, το 1985, τον δρόμο για την ιστορική Συρία, δηλαδή την περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ευφράτη. Οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν με τη Συρία ξεπέρασαν κατά πολύ τις συνηθισμένες σχέσεις ενός ταξιδιώτη με μια ξένη χώρα. Μα είναι άραγε η Συρία «ξένη» σε εμάς; Κατάπληκτοι συνειδητοποιούσαμε μέρα με τη μέρα ότι αυτός ο υπέροχος τόπος, με τους υπέροχους ανθρώπους, είναι ένα μεγάλο και εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι του κόσμου της Ανατολικής Μεσογείου – του δικού μας κόσμου.
Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι ανάγκη να κοινοποιήσουμε τις εμπειρίες μας στο κοινό. Να μιλήσουμε για αυτόν τον κόσμο που χάνεται, χάθηκε. Να μη χαθεί οριστικά η Συρία από τη λησμονημένη συλλογική μνήμη.

Τις τριακόσιες φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου, από δύο από τα πολλά ταξίδια του Πανοράματος (Απρίλιος 1999 και Νοέμβριος 2009), συνοδεύουν κείμενα, χάρτες, κατόψεις και σχέδια από το υλικό του Αρχείου του Πανοράματος apan.gr, το οποίο ψηφιοποιείται και θα είναι σταδιακά προσβάσιμο στο κοινό από τις 18 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε και την … απολογία του Προδρόμου, ο οποίος εξηγεί «Γιατί η Συρία»

Με την ευκαιρία της Έκθεσης το ΜΙΕΤ εξέδωσε δύο τομίδια:
Τα συριακά ποιήματα του Καβάφη και
Στον αστερισμό του Καρκίνου της Μαριάννας Κορομηλά (είναι η πρώτη από τις Τέσσερις ιστορίες για μια χαμένη πανσέληνο, που είχε κυκλοφορήσει το Πανόραμα το 1989, βιβλίο από καιρό εξαντλημένο).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Έχουμε οργανώσει σειρά απογευματινών διαλέξεων, πρωινές ξεναγήσεις για σχολεία, ξεναγήσεις για ομάδες, κυριακάτικες ξεναγήσεις για το κοινό και ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Όλα αυτά σε μικρή κλίμακα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με όσους συμμετέχουν, να γίνει δηλαδή μία πιο ουσιαστική λειτουργία. Για αυτό παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται κυρίως για τις ξεναγήσεις ομάδων να τηρούν τον αριθμό των 28-35 ατόμων – αλλιώς είναι δύσκολο να κινηθούν περισσότεροι άνθρωποι.
Το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς θα επαναληφθεί τρεις φορές, αλλά έχουν ήδη κλείσει οι θέσεις. Μία ακόμα επανάληψη θα οριστεί το συντομότερο και θα ανακοινωθεί. Για τις διαλέξεις που γίνονται σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, οι χώροι είναι τρεις: η Βίλα Καπαντζή, το Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ και τα αμφιθέατρα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Φροντίσαμε ορισμένες να επαναληφθούν μία ακόμα φορά, για να μπορεί να τις παρακολουθήσει περισσότερο κόσμος. Αλλά σας παρακαλούμε να έρχεστε λίγο νωρίτερα για να εξασφαλίσετε θέση. Σεβόμαστε όλον τον κόσμο, δεν θέλουμε να υπάρχουν όρθιοι ή υπεράριθμοι. Δείτε το πρόγραμμα στο συνημμένο αρχείο: Παράλληλες εκδηλώσεις

002
Το τηλέφωνο της γραμματείας του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ είναι: 2310-295 170 και 171
Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης
Τρίτη: 9.00-16.00 Τετάρτη και Πέμπτη: 14.00-21.00
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10.00-18.00
Ειδικά για ξεναγήσεις σχολείων, μετά από συνεννόηση, η Έκθεση θα είναι ανοικτή και το πρωινό της Τετάρτης. Δευτέρα και αργίες κλειστά.
Για τα αθηναϊκά μέλη του Πανοράματος έχει προγραμματιστεί ένα τετραήμερο στη Μακεδονία 26/2-1/3. Λόγω ζήτησης, οργανώνουμε ένα δεύτερο ταξίδι τον Μάρτιο. Όσα πανοραμικά μέλη θέλουν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη και να επισκεφθούν την Έκθεση, μπορούν να συνεννοηθούν με τη γραμματεία του Πανοράματος.
Στη Βίλα Καπαντζή λειτουργεί βιβλιοπωλείο με όλες τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ (άλλο από το πλουσιότατο Βιβλιοπωλείο της οδού Τσιμισκή).

003

Απαραίτητη διευκρίνιση για ένα πολύ σοβαρό ατόπημα

Το ΑΠΑΝ είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί συλλογικά και στηρίζεται στη συμβολή των μελών, των εθελοντών, των συνεργατών και φίλων. Αυτό φαίνεται ότι δεν έγινε κατανοητό από το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ. Από υπερβάλλοντα ζήλο ο διευθυντής κ. Γιάννης Επαμεινώνδας πήρε την πρωτοβουλία να προσθέσει σε όλα τα έντυπα που τύπωσε για την Έκθεση «Κείμενα – επιμέλεια Μαριάννα Κορομηλά». Χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση και έγκριση. Αντίθετα, μάλιστα, η νέα αφίσα που έγινε μας έχει σταλεί έτοιμη σε pdf στις 29/1, όπου δεν υπάρχει αυτή η αναφορά. Φαίνεται ότι ήταν «έμπνευση» επί του τυπογραφείου.

Αλλά το ΑΠΑΝ είχε ήδη ετοιμάσει μία πολύ ωραία αφίσα, που έχει κυκλοφορήσει από τον Δεκέμβριο, όπως κι ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, όπου δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο (θα την βρείτε και αυτή σε χωριστό αρχείο). Για εμάς είναι θέμα δεοντολογίας και ηθικής τάξης.

Με πολύ μεγάλη λύπη και δυσαρέσκεια είδαμε αφίσες, προσκλήσεις κλπ να έχουν ήδη τυπωθεί και να κυκλοφορούν. Το ατόπημα δεν είναι ανατρέψιμο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε από όλους συγγνώμη. Κυρίως από όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της Έκθεσης. Όσο για την αποκατάσταση του ονόματος της ΜΚ, που εμφανίζεται χωριστά από το ΑΠΑΝ, σαν κάποιος τρίτος που συνεργάστηκε με τους συμβαλλόμενους για την Έκθεση, η προσβολή έχει ήδη γίνει και δεν διορθώνεται. Τριάντα χρόνια αφοσιωμένης εθελοντικής εργασίας σε μία κοινή προσπάθεια ξεφτιλίστηκαν σε μια αφίσα και άλλα έντυπα. Κρίμα.

pdfΘεόφιλος Προδρόμου - «Γιατί η Συρία»
pdfΠαράλληλες εκδηλώσεις
pdfΗ αφίσα του ΑΠΑΝ