ΑΦΑΙΑ – ΜΟΝΑΧΟ: ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ . ΜΟΝΑΧΟ – ΝΑΥΠΛΙΟ – ΑΘΗΝΑ: Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΑΥΑΡΙΚΟΥ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΥ

Δημοσιεύουμε τις Σημειώσεις των δύο διαλέξεων της αρχαιολόγου και ξεναγού Χρυσής Καραϊωσηφίδου

Πρώτη Διάλεξη «Οι Αιγινίτες στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου»

Η ιστορία της ανακάλυψης των αετωμάτων του ναού της Αφαίας Αθηνάς και η περιπετειώδης μεταφορά τους από την Αίγινα στο Μόναχο, ύστερα από την αγορά που έκανε ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας. Τα εξαίρετα γλυπτά και το μεταίχμιο της τέχνης: από την ύστερη Αρχαϊκή περίοδο στην πολύ πρώιμη Κλασική εποχή.

Δεύτερη Διάλεξη: « Η περίοδος των Βαυαρών στην Ελλάδα»

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα της εποχής και οι προτάσεις για την πολεοδομική διαμόρφωση της νέας πρωτεύουσας. Ο ρόλος του Λουδοβίκου της Βαυαρίας και οι επεμβάσεις του στα ελληνικά πράγματα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα.

Δύο δίωρες διαλέξεις με προβολή διαφανειών, το απόγευμα της Τετάρτης 1 και 8 Ιουνίου (6.30 – 9.00)

Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 2 και 9 Ιουνίου (11.00 – 1.30)

Θα ακολουθήσουν, τον Οκτώβριο, οι διαλέξεις με θέμα «Η Βαυαρία και η θέση της στη Γερμανία του 19ου αιώνα», με ομιλητή τον Κώστα Καραμαλή. Κι όλα αυτά γίνονται εν όψει της πενθήμερης επίσκεψής μας στο Μόναχο, την οποία προετοιμάζουμε για τα τέλη Οκτωβρίου.

Δείτε και τις Σημειώσεις από τις δύο διαλέξεις του αρχιτέκτονα Κώστα Καραμαλή για τη Βαυαρία (Μέρος Α΄ και Β΄) στις Εκδηλώσεις > Διαλέξεις > Βαυαρία: Γεωγραφία και Ιστορία, Σημειώσεις Διαλέξεων.

pdfΣημειώσεις Διαλέξεων Γλυπτοθήκη Μονάχου (Α΄ Μέρος)
pdfΗ περίοδος των Βαυαρών στην Ελλάδα (Β΄ Μέρος)