ΒΑΥΑΡΙΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γνωριμία με την Βαυαρία, αυτό το ιδιαίτερο τμήμα του γερμανικού κόσμου, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της γερμανικής ενοποίησης αλλά και στην διαμόρφωση του νέου ελληνισμού.

Δύο απογευματινές διαλέξεις, την Τετάρτη 12 και 19 Οκτωβρίου (6.30-9.00). Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 13 και 20 Οκτωβρίου (11.00-1.30).

Ομιλητής ο αρχιτέκτονας Κώστας Καραμαλής.

001Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: οι Άλπεις, ο Δούναβης, ο Ρήνος και τα αλπικά περάσματα που συνδέουν και χωρίζουν τον κόσμο της Μεσογείου από τον κεντροευρωπαϊκό κόσμο. Η συνάντηση των πολιτισμών σε αυτά τα καθοριστικά γεωγραφικά όρια. Η ρωμαϊκή επέκταση βόρεια των Άλπεων και η τελική σταθεροποίηση του συνόρου στον Ρήνο και τον Δούναβη. Οι, καθολικές σήμερα, Αυστρία και Βαυαρία, δύο γερμανικές χώρες που βρέθηκαν μέσα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Από την ρωμαϊκή απόσυρση στον εκχριστιανισμό των φραγκικών βασιλείων και στην σύσταση της (γερμανικής) Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Μεταρρύθμιση, ο Προτεσταντισμός και οι Θρησκευτικοί Πόλεμοι που δίχασαν τον γερμανικό κόσμο. Ο Διαφωτισμός του 18ου αιώνα, η Γαλλική Επανάσταση και η ανάπτυξη του αστικο-φιλελεύθερου εθνικισμού. Η Βαυαρία των Βίττελσμπαχ, σημαντικά ενδυναμωμένη από τη Ναπολεόντεια περίοδο, πρωτοστατεί στον πολιτισμό αλλά και στα κινήματα του γερμανικού ρομαντικού εθνικισμού.

Το καθεστώς του αυτόνομου Βασιλείου μέσα στη νέα γερμανική αυτοκρατορία των Κάϊζερ θα καταρρεύσει μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η κομμουνιστική Επανάσταση θα επικρατήσει προσωρινά στο Μόναχο, αλλά σύντομα θα προκαλέσει βίαιη αντίδραση που θα φέρει μαζί της τα σπέρματα του Ναζισμού, ο οποίος από την Βαυαρία θα εξαπλωθεί σε όλη την Γερμανία.

Οι διαλέξεις συνοδεύονται από προβολές και Σημειώσεις. Εγγραφές από την Τετάρτη 14/9/2011.

Δημοσιεύουμε τις Σημειώσεις των δύο διαλέξεων του αρχιτέκτονα Κώστα Καραμαλή.

Δείτε και τις Σημειώσεις από τις δύο διαλέξεις της Χρυσής Καραϊωσηφίδου με θέμα τα γλυπτά της Αφαίας στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου και τους Βαυαρούς στην οθωνική Ελλάδα στις Εκδηλώσεις > Διαλέξεις > Βαυαρία: Γεωγραφία και Ιστορία, Σημειώσεις Διαλέξεων.

pdfΣημειώσεις Διαλέξεων Βαυαρία, Μέρος Α΄
pdfΣημειώσεις Διαλέξεων Βαυαρία, Μέρος Β΄