ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

001ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ
ΕΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Δύο απογευματινές διαλέξεις,
την Τετάρτη 2 και 9 Νοεμβρίου (6.30-9.00)

Ομιλητής ο Νίκος Μπελαβίλας,
επίκουρος καθηγητής Πολεοδομίας στην Αρχιτεκτονική Σχολή
του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Το Αρχιπέλαγος, ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο. Θαλάσσιοι δρόμοι, εμπορικές διαδρομές, ναυτικό και οικιστικό δίκτυο. Βίγλες-παρατηρητήρια και βίγλες-καταφύγια. Πλοία, λιμάνια, κοινότητες, απομονωμένα νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα, αγκυροβόλια και παζάρια.
Η κωπήλατη και ιστιοφόρα ναυτιλία.
Η ακτίνα δράσης των πειρατών, σε μία ζώνη που επί πέντε αιώνες αποτέλεσε την πιο «θερμή» περιοχή πειρατικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο, και η ανάπτυξη των παραθαλάσσιων οικισμών δίπλα στα παζάρια του κούρσου, που εξελίχθηκαν σε σημαντικές λιμανόσκαλες.
Το πολυεθνικό συνονθύλευμα εμπόρων, πειρατών, φυγάδων, πολεμιστών, ιπποτών κι αιχμαλώτων και ο πόλεμος για τον έλεγχο των ναυτικών δρόμων.

Οι διαλέξεις συνοδεύονται από προβολές. Εγγραφές από τις 3/10.

Νίκος Μπελαβίλας, σύντομο βιογραφικό
O Νίκος Μπελαβίλας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Είναι επίκουρος καθηγητής Πολεοδομίας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Το επιστημονικό του έργο για το Αιγαίο άρχισε με τη διδακτορική του διατριβή (1991), συνεχίστηκε με έρευνες για το ιστορικό τοπίο των νησιών, την χαρτογραφία των «ιζολαρίων» και των «πορτολάνων», το φαρικό δίκτυο και τα λιμάνια, τη νησιώτικη βιομηχανική κληρονομιά των νεώτερων χρόνων.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων Λιμάνια και Οικισμοί στο Αιγαίο της Πειρατείας (Οδυσσέας 1997), Τόποι Ανθρώπων (Πολίτης 2005). Συμμετείχε ως συγγραφέας ή επιστημονικός επιμελητής στις συλλογικές εκδόσεις: Ιστορικός Βιομηχανικός Εξοπλισμός στην Ελλάδα (ΕΜΠ-Οδυσσέας 1997), Αιγαίο, Διάσπαρτη Πόλη (10η Biennale Βενετίας 2006), Ελλάδα της Θάλασσας (Μέλισσα 2004), Το Ελληνικό τοπίο. Μελέτες ιστορικής γεωγραφίας και πρόσληψης του τόπου (Εστία 2005), Ορυχεία στο Αιγαίο – 19ος-20ος αιώνας (Μέλισσα 2009), Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία, 15ος - 17ος αιώνας (ΜΙΕΤ 2010), κ.α.

002