Συναντήσεις συνδρομητών και φίλων με προβολή ντοκιμαντέρ

Συναντήσεις τον Νοέμβριο: Πέμπτη 25/11 (το πρωί 11.00 με 1.30)
Δευτέρα 29/11 (το απόγευμα 6.30 με 9.00)
Τον Δεκέμβριο: Δευτέρα 20/12 (το πρωί 11.00 με 1.30)

Σε κάθε συνάντηση θα προβάλλονται διαφορετικές ταινίες, οπότε μπορείτε να επιλέξετε μία από τις τρεις συναντήσεις ή και τις τρεις.
Η προβολή διαρκεί μιάμιση ώρα. Ακολουθεί η συζήτηση.

Η μία ενότητα των ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 1985-1986 και πραγματεύεται τον Άνω Ευφράτη: τα μεγάλα έργα που άρχισαν την δεκαετία του ’80, έργα φαραωνικής έμπνευσης, με τα οποία αλλοιώθηκε δραματικά το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον ολόκληρης της Κεντροανατολικής και Νότιας Ασιατικής Τουρκίας, αλλά επηρέασαν και την Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, δηλαδή με ιστορικούς όρους όλη την Άνω Μεσοποταμία. Είναι μία περιοχή την οποία επισκεφθήκαμε τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, όταν η όψη και ο χαρακτήρας αυτού του πανάρχαιου τόπου είχαν αλλοιωθεί δραματικά.

Η θεματολογία της άλλης ενότητας αφορά στους δεσμούς των Ανταλλάξιμων Πληθυσμών με την Πατρίδα, τον τόπο όπου γεννήθηκαν αυτοί και οι γονείς τους ή που γνώρισαν μόνον από διηγήσεις, είτε είναι η Ελλάδα για τους Μουσουλμάνους Ανταλλάξιμους είτε η Τουρκία για τους Χριστιανούς Ανταλλάξιμους. Αυτή τη μοναδική γενέτειρα που υπάρχει στην καρδιά όσων ξεριζώθηκαν και νιώθουν παντού ξένοι*.

Τα ντοκιμαντέρ είναι τουρκικής παραγωγής κι αυτό είναι ένα πρόσθετο στοιχείο ενδιαφέροντος. Το τρίτο ντοκιμαντέρ αυτής της ενότητας παρακολουθεί τους Ρωμιούς της Πόλης που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, λόγω των πολιτικών συνθηκών.

*Ένα θέμα που απασχόλησε πρόσφατα και τον μελετητή Bruce Clark, συγγραφέα του βιβλίου Δύο φορές ξένος. Οι μαζικές απελάσεις που διαμόρφωσαν την σύγχρονη Ελλάδα και Τουρκία (Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα 2007).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ