ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

Με αφορμή την προβολή μερικών από τα ντοκιμαντέρ που έχουμε στο Αρχείο, τα οποία περνούν από την διαδικασία της τεκμηρίωσης για να συμπεριληφθούν στον Ιστότοπο που ετοιμάζουμε (δηλαδή το ολοκληρωμένο apan.gr), οργανώσαμε τρεις συναντήσεις. Αφενός για να τα δούμε κι αφετέρου για να ειδωθούμε, να κουβεντιάσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις πίνοντας ένα ποτήρι κρασί.
Σε κάθε συνάντηση θα προβάλλονται δύο διαφορετικές ταινίες, οπότε μπορείτε να επιλέξετε μία από τις τρεις συναντήσεις ή και τις τρεις. Πρόκειται για ενδιαφέρον υλικό που δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Εγγραφείτε εγκαίρως.
Η μία ενότητα των ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τον Άνω Ευφράτη: τα μεγάλα έργα που άρχισαν την δεκαετία του 1980, έργα φαραωνικής έμπνευσης, με τα οποία αλλοιώθηκε δραματικά το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον ολόκληρης της Κεντροανατολικής και Νότιας Ασιατικής Τουρκίας, αλλά επηρέασαν και την Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, δηλαδή με ιστορικούς όρους όλη την Άνω Μεσοποταμία.
Η θεματολογία της άλλης ενότητας αφορά στους δεσμούς των Ανταλλάξιμων Πληθυσμών με την Πατρίδα, τον τόπο όπου γεννήθηκαν αυτοί και οι γονείς τους ή που γνώρισαν μόνον από διηγήσεις, είτε είναι η Ελλάδα για τους Μουσουλμάνους Ανταλλάξιμους είτε η Τουρκία για τους Χριστιανούς Ανταλλάξιμους. Αυτή τη μοναδική γενέτειρα που υπάρχει στην καρδιά όσων ξεριζώθηκαν και νιώθουν παντού ξένοι. Ένα θέμα που απασχόλησε πρόσφατα και τον μελετητή Bruce Clark, συγγραφέα του βιβλίου Δύο φορές ξένος. Οι μαζικές απελάσεις που διαμόρφωσαν την σύγχρονη Ελλάδα και Τουρκία (εκδ. Ποταμός, Αθήνα 2007). Τα ντοκιμαντέρ είναι τουρκικής παραγωγής κι αυτό είναι ένα πρόσθετο στοιχείο ενδιαφέροντος.

Συναντήσεις τον Νοέμβριο: Πέμπτη 25/11 (το πρωί 11.00 με 1.30) Δευτέρα 29/11 (το απόγευμα 6.30 με 9.00). Τον Δεκέμβριο: Δευτέρα 20/12 (το πρωί 11.00 με 1.30)

Η προβολή διαρκεί μιάμιση ώρα κι ακολουθεί η συναναστροφή. Κάθε συνδρομή σε μεζέδες και κεράσματα δεκτή, αλλά παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να οργανωθούμε καλύτερα.