ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ

Τον περασμένο Νοέμβριο, είχαμε την εξαιρετική χαρά να ακούσουμε τη Σοφία Ριζοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε δύο διαλέξεις με θέμα «Ριζοτόμοι και βοτανοσυλλέκτες, ή οι περιπλανήσεις της Ύλης του Διοσκουρίδη σε χειρόγραφα, κώδικες, βιβλία, βοτανολόγια και βιβλιοθήκες. Ήταν, πράγματι, μία συναρπαστική περιδιάβαση στα φυτά του μεσογειακού οικοσυστήματος και στην ελληνική γραμματολογία, στον κόσμο της φαρμακολογίας και της θεραπευτικής εμπειρίας, στους βοτανικούς κήπους, στις βοτανοθήκες και στις μεγάλες βιβλιοθήκες, καθώς και στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που επεξεργάζονταν την εικονογράφηση.
Η Σ.Ρ. μας υποσχέθηκε τότε μία ξενάγηση στον Κήπο του Διομήδη, μεγάλης προσωπικότητας της ελληνικής ζωής, την οποία αγνοούμε οι περισσότεροι – όπως αγνοούμε και τον Κήπο και τόσα άλλα. Προτεραιότητα, βεβαίως, έχουν όσοι παρακολούθησαν τις διαλέξεις (είτε απογεύματα Τετάρτης είτε τις πρωινές επαναλήψεις της Πέμπτης). Μπορούν να επιλέξουν μία από τις ξεναγήσεις: είτε πρωί καθημερινής είτε πρωί Σαββάτου, δυστυχώς ο Κήπος κλείνει στις 2.00 μμ. Για εγγραφές, επικοινωνήστε με το γραφείο.
Εάν υπάρξουν μερικές θέσεις, μετά τις 26/4, μπορεί να εγγραφεί και όποιος άλλος το επιθυμεί, αφού συνεννοηθεί με το γραφείο.
ΤΕΤΑΡΤΗ 5/5. Συνάντηση στις 10.15 το πρωί
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/5. Συνάντηση στις 11.30 το πρωί
Χώρος συνάντησης: η πέτρινη είσοδος του Κήπου, στην Ιερά οδό, στον αρ. 401.
Υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης για το αυτοκίνητο, στ’ αριστερά και τα δεξιά αυτής της εισόδου, αλλά θα σας προτείναμε να μην το φέρετε μαζί. Και, πάντως, όχι ένα άτομο σε κάθε όχημα! Μετά την ξενάγηση, μπορούμε να περάσουμε στην απλή καντίνα που βρίσκεται απέναντι, για να δροσιστούμε με ένα αναψυκτικό.

Θυμίζουμε ότι τα βιβλία της Σοφίας Ριζοπούλου (όπως το εξαιρετικό μελέτημα Ριζοτόμος) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δίαυλος. Ένα από αυτά είναι γραμμένο για τον Κήπο του Διομήδη.

Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι του Δούκα Δούκα από την ξενάγηση στον Κήπο του Διομήδους με το Πανόραμα στις 15 Μαΐου 2010.

Δημοσιεύουμε και άρθρο της Σ.Ρ. σχετικά με τον θαυμάσιο αυτό Κήπο.

pdfΆρθρο της Σοφίας Ριζοπούλου για τον Κήπο του Διομήδους