ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ: 21/10 – 3/11/2010

ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ Α Ι Θ Ι Ο Π Ι Α
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2010
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ξεναγεί ο Αποστόλης Κόκκινος
Συνοδεύει η Ντοντό Κοκκίνου. Ομάδα 23 άτομα.

001Ένα κουραστικό ταξίδι με αρκετές δυσκολίες, που θα έπρεπε να το είχαμε πραγματοποιήσει εδώ και χρόνια, όταν η χώρα βρισκόταν ακόμα στα βάθη του χρόνου (ενώ ζούσε και τα τραγικά πολιτικά γεγονότα που ανέτρεψαν την αιωνόβια «αυτοκρατορική» στασιμότητα και κορυφώθηκαν με τον πόλεμο της Ερυθραίας). Αλλά μολονότι το είχαμε προγραμματίσει για το 1993, αναγκαστήκαμε να το ακυρώσουμε λόγω μικρής συμμετοχής.
Ίσως κι εδώ να ισχύει το «κάθε εμπόδιο για καλό», εφόσον τώρα εξασφαλίσαμε τη συνεργασία του Αποστόλη και της Ντοντός Κοκκίνου, των εκπαιδευτικών που έζησαν πέντε χρόνια στην Αιθιοπία, εργάστηκαν στο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας, ταξίδεψαν πολύ σε όλη τη χώρα, καθώς και σε ολόκληρη την περιοχή και γύρισαν στην Ελλάδα αποφασισμένοι να επιστρέφουν κάθε τόσο στη «δεύτερη πατρίδα» τους. Οι ταξιδιώτες που πήγαν τον Μάρτιο, γύρισαν ενθουσιασμένοι.

Θα γνωρίσουμε, λοιπόν, αυτή την θαυμάσια χώρα με τα συγκλονιστικά τοπία συντροφιά με ιδανικούς ξεναγούς, οι οποίοι βασανίστηκαν για να αφαιρέσουν από το πρόγραμμα διάφορα ενδιαφέροντα μέρη και να οργανώσουν ένα σχετικά σύντομο ταξίδι, παρακάμπτοντας και τις όποιες κακοτοπιές. Ελπίζουν όμως ότι όποιος έρθει μία φορά, θα θέλει να ξαναγυρίσει για να επισκεφθεί κι άλλους τόπους, κάτω από δυσκολότερες συνθήκες. Πάντως, η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης γι αυτό είναι επείγον να την επισκεφθεί κανείς το συντομότερο, πριν αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της.
Να σημειωθεί ότι στο φθινοπωρινό ταξίδι προσθέσαμε μία ημέρα, για να χαρούμε με περισσότερη άνεση τον Νότο, ύστερα από την επιμονή όσων ταξίδεψαν τον Μάρτιο. Άρα οι ημέρες είναι 14. Μεσολαβούν δύο Σαββατοκύριακα και τουλάχιστον μία αργία της 28ης Οκτωβρίου –αν όχι δύο, διότι καθώς πέφτει Πέμπτη, μάλλον η Παρασκευή δεν θα είναι στην πράξη εργάσιμη! Οπότε οι αργίες είναι έξι.
Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα όσα ακολουθούν, πριν δηλώσετε συμμετοχή.

Το αεροπορικό ταξίδι είναι πολύωρο. Ιδιαίτερα κουραστικό την ολονυκτία της Τρίτης, επιστρέφοντας: Αντίς Αμπέμπα – Πόλη, Πόλη – Αθήνα.
Η Αιθιοπία βρίσκεται σε ένα υψίπεδο με υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, γεγονός που δυσκολεύει το αναπνευστικό και επιβαρύνει τον οργανισμό. Εάν υπάρχουν προβλήματα με καρδιά, πίεση ή πνεύμονες πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί επί δώδεκα ημέρες θα κινούμαστε στα ψηλά! Κάποτε και πάνω από τα 3.000 μέτρα. Τέσσερις διαδρομές γίνονται με μικρά αεροπλάνα (απ’ όπου απολαμβάνει κανείς τα μεγαλειώδη τοπία, αλλά νιώθει και κάποιον φόβο). Τα ωράρια των πτήσεων είναι περιοριστικά, ενώ η αναμονή στα αεροδρόμια κουραστική.
Αλλάζουμε συχνά ξενοδοχείο και μερικές ημέρες αναχωρούμε πολύ νωρίς το πρωί. Με εξαίρεση μία βραδιά, τα ξενοδοχεία είναι από ικανοποιητικά έως πολύ καλά και με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Δύο νύχτες μένουμε σε ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο στον Νότο, ανά τέσσερις (υπάρχουν διαχωριστικά μεταξύ των δύο δωματίων) και ανά τέσσερις μοιραζόμαστε ένα πολύ καλό μπάνιο. Για να επισκεφθούμε κάποια μέρη χρειάζεται περπάτημα σε κατσάβραχα (όχι επικίνδυνα). Το αιθιοπικό φαγητό είναι καυτερό. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες δυνατότητες και εξαιρετική ποικιλία εστιατορίων - κουζίνας.
Αυτήν την εποχή του χρόνου, το κλίμα είναι ευχάριστο. Για αυτό, υπάρχει μεγάλη τουριστική ζήτηση.
Η υποδομή έχει πολύ μικρές δυνατότητες κι όλοι θέλουν να πάνε στα καλά ξενοδοχεία και στα πιο ενδιαφέροντα μέρη. Οπότε οι φίλοι μας στην Αιθιοπία βιάζονται πολύ για να προχωρήσουν στις οριστικές κρατήσεις. Έχουμε εξασφαλίσει μερικά υψηλότατου επιπέδου ξενοδοχεία, με λίγα δωμάτια. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε τις κρατήσεις.
Εμβόλια δεν χρειάζονται. Μόνον τα συνήθη φάρμακα του ταξιδιού. Αλλά η αλλαγή κλίματος, ατμόσφαιρας και διατροφής, η κόπωση και το υψόμετρο, επηρεάζουν τον οργανισμό του ταξιδιώτη.
Να ληφθεί επίσης υπόψη ότι το Πρόγραμμα ενδέχεται να υποστεί αλλαγές ακόμα και επί τόπου, παρά την άρτια προετοιμασία και τους δεσμούς των Κόκκινων με πολλούς ντόπιους και ξένους παράγοντες της Αιθιοπίας.
Χρειάζονται, λοιπόν, πολλές αντοχές. Και οπωσδήποτε καλή διάθεση, μαζί με πνεύμα ομαδικότητας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτό το μοναδικό ταξίδι, που το περιμένουμε τόσα χρόνια. Αν δεν είναι κάποιος σε φόρμα, καλύτερα να μην το αποφασίσει.
Υπενθυμίζουμε: Η αυστηρή τήρηση των ωραρίων είναι όρος απαράβατος. Τα κινητά κλειστά παντού όπου κινείστε ομαδικά (και στο πούλμαν, στο εστιατόριο κλπ).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Από την Αθήνα στην Αντίς Αμπέμπα κι επιστροφή θα ταξιδέψουμε με τις Τουρκικές Αερογραμμές, μέσω Κωνσταντινούπολης. Δύο κουραστικές μεταβάσεις και λόγω των πολύωρων πτήσεων και λόγω της αναμονής στην Πόλη (ευτυχώς μόνον στο πήγαινε). Προτιμήσαμε όμως αυτή τη λύση, παρά εκείνη μέσω Καΐρου, γιατί οι ώρες είναι λιγότερες και βολικότερες.

ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΩΙ 21/10/2010. Συγκέντρωση στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 9.00 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ στις 10.30 με την πτήση ΤΚ 18460, άφιξη στην Πόλη στις 11.50. Αναχώρηση για Αντίς Αμπέμπα στις 18.50. Στο μεταξύ, για να μην περάσουμε τόσες ώρες στο αεροδρόμιο, κανονίσαμε να πάμε με πούλμαν μία μικρή βόλτα (χωρίς αποσκευές). Μάλλον δεν θα προλάβουμε να πάμε μέχρι την Πόλη. Η κίνηση είναι απίστευτη. Θα κάνουμε όμως ένα μικρό πρόγραμμα έως τις 17.15 -17.25.
Αναχώρηση για Αντίς Αμπέμπα στις 18.50 με την πτήση ΤΚ 11460. Η πτήση φτάνει 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 22/10, τοπική ώρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

002ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/10. Άφιξη τα μεσάνυχτα στην Addis Abeba. Διαδικασίες εισόδου στη χώρα και μεταφορά στο Ξενοδοχείο Dream liner. Δεν είναι μέρα για μεγάλο χουζούρι…, πάντως θα προλάβουμε λίγο να ξεκουραστούμε. Πρωινό και ολοήμερη ξενάγηση στην πόλη, το «νέο άνθος» της Αφρικής. Η Α.Α. είναι χτισμένη στην αγκαλιά του όρους Entoto, σε μέσο υψόμετρο 2.300 μέτρα. Το κλίμα της είναι μια αιώνια άνοιξη. Είναι η νεαρή πρωτεύουσα, μόλις εκατόν είκοσι ετών, μιας πανάρχαιας χώρας. Γι αυτό μας προσφέρει μια παλέτα πολύχρωμη, ετερόκλητη και άκρως γοητευ-τική. Θα «ψαχουλέψουμε» πολλές γωνιές της, πέρα από τα συνήθη τουριστικά δρομο-λόγια. Τις γειτονιές των υφαντών Dorze, τις αγγειοπλάστριες του Kechene, το Mercato, τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Αφρικής, το ελληνικό Κοιμητήριο, τους παλαιοπώλες στην Piassa, την ελληνική εκκλησία.
Στο Εθνικό Μουσείο θα παρακολουθήσουμε το δράμα της εξέλιξης της ζωής, θα συναντήσουμε την προπρογιαγιά μας Lusy-Dinkenesh («μητέρα» του ανθρώπινου είδους), θα γνωρίσουμε την ιστορική διαδρομή της χώρας από τον αποικισμό των Σαβαίων μέχρι τον Χαϊλέ Σελασιέ, την πλουσιότατη φυλετική εθνογραφία και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Δείπνο στο ξενοδοχείο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/10. Πάρα πολύ πρωινό ξύπνημα για να πετάξουμε στην παλιά πρωτεύουσα Gondar.
Ο μεγάλος περίβολος των ερειπωμένων ανακτόρων και τα εξοχικά παλατάκια του αυτοκράτορα Φασιλίδη και της βασιλομήτορος Mantewab με τις επάλξεις και τους οχυρούς πυργίσκους έδωσαν στην πόλη το προσωνύμιο «Lancelot της Αφρικής». Στην οροφή της πανέμορφης εκκλησίας Berhan Selassie ίπτανται δεκάδες χερουβείμ και σεραφείμ, ενώ στους κατάγραφους τοίχους καλπάζουν οι πολεμιστές Άγιοι της Χριστιανικής Ανατολής. Λίγο παραέξω, στο εβραϊκό χωριό των Falasha συνεχίζεται η κεραμουργική παράδοση. Το ξενοδοχείο μας Goha έχει εξαίρετη θέα προς τη πόλη. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/10. Πρωινή πτήση για την ξακουστή Λαλιμπέλα. Έδρα των αυτοκρατόρων Zagwe, η σκονισμένη κι επαρχιακή, σήμερα, Λαλιμπέλα, είναι προικισμένη με ένα εκπληκτικό σύνολο έντεκα πετροκομμένων εκκλησιών που προστατεύονται από την UNESCO, όπως και τα όρη Semien. Ορισμένες από τις εκκλησίες είναι ολόγλυφες (Σωτήρας, Παναγία, Αϊ-Γιώργης, Εμμανουήλ) και άλλες σπηλαιώδεις (Ραφαήλ, Λιβανός, Άγιος Μερκούριος, Γολγοθάς κλπ). Δαιδαλώδεις διάδρομοι και σκαλάκια συνδέουν τις εκκλησίες και οδηγούν σε αυλές και περίδρομους με λοξέματα στους τοίχους, όπου ερημίτες με κίτρινες ρόμπες μελετούν ιερά κείμενα και μας μεταφέρουν κατευθείαν στον Μεσαίωνα. Δείπνο και διαμονή στο ξενοδοχείο Jerusalem.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/10. Μετά το πρωινό, εκδρομή στον μοναδικό υστεροαξωμικό ναό που έχτισε ο Zagwe αυτοκράτορας Yemrehana Kristos (Χριστός Οδηγητής), μέσα σε ευρύ σπήλαιο, κατά τα τέλη του 12ου αιώνα. Ο υπέροχος συνδυασμός παλαιοχριστιανικών, αξωμικών, πρωτοβυζαντινών και αβασιδικών στοιχείων μας αποζημιώνουν για τον κοπιαστικό ανήφορο. Εξαίρετη τοιχοποιία, αξωμικά θυρώματα, λαξεμένα και ξυλό-γλυπτα διαφράγματα, περίτεχνες οροφές, ιερά σκεύη….Κατά τη διαδρομή (30 χλμ) γνωρίζουμε την εξοχή της κεντρικής Αιθιοπίας, αγρούς με τεφ, κοπάδια, ανθρώπους του τόπου στα λησμονημένα χωριά των υψιπέδων της Λάστας. Το απόγευμα γευόμαστε, σε παραδοσιακό «ποτοπωλείο», το τοπικό ρακόμελο τετζ με τους ήχους λαϊκών τροβαδούρων (asmari).
Δείπνο και διανυκτέρευση στο Jerousalem.

ΤΡΙΤΗ 26/10. Πρωινή πτήση προς Αξώμη. Η μικρή κωμόπολη του Βορρά ήταν στα χρόνια του Χριστού πρωτεύουσα μιας ισχυρής και πλούσιας αυτοκρατορίας. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει πολλά ακόμη να μας αποκαλύψει. Το πεδίο με τις στήλες είναι η χαρακτηριστική εικόνα της Αξώμης. Οι ταφικές αυτές στήλες, μερικές με ύψος πάνω από 30 μ., είναι οι μεγαλύτερες μονολιθικές κατασκευές της αρχαιότητας και απεικο-νίζουν πολυώροφα αξωμικά κτίρια. Θα επισκεφθούμε επίσης το ανάκτορο της βασίλισσας του Σαβά (λέει ο θρύλος), τη νεκρόπολη, την επιγραφή του Αιζάνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον ναό της Παναγίας.
Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Remhai. Είναι το κακό ξενοδοχείο του ταξιδιού, πάντως είναι μόνο μία νύχτα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/10. Διασχίζουμε το γοητευτικό τοπίο της Τιγραίας, άλλοτε ημίξερο, βραχώδες, και άλλοτε να θυμίζει την Τοσκάνη. Στη διαδρομή θα περάσουμε από τους επιβλητικούς βράχους της Άδουας, όπου το 1896 οι Αιθίοπες του Μενελίκ Β΄ κατατρόπωσαν τους Ιταλούς αποικιοκράτες. Πιο πέρα, θα επισκεφθούμε τον πέτρινο ναό της Σελήνης, 5ος αιώνας π.Χ., στη Yeha. Από μακριά θα αγναντέψουμε τον όρθιο βράχο της αρχαιότερης αιθιοπικής μονής Debre Damo, όπου μόνον οι άνδρες επιτρέπεται να ανεβούν, αναρριχώμενοι με σχοινί.
Δείπνο και διανυκτέρευση στο υπέροχο πέτρινο συγκρότημα Gheralta, που σχεδίασε το γραφείο του Mario Botta για τον γλυκύτατο Silvio Rizzoti.

ΠΕΜΠΤΗ 28/10. Ξύπνημα με τον αγέρωχο βράχο της Gheralta απέναντί μας. Επισκεπτόμαστε τις μονές Degum, Abraha Atsbeha και Baraqit, ενώ θαυμάζουμε από μακριά τις δυσπρόσιτες, πάνω στους βράχους τους, Makudi, Debre Tsion, Qorkor και Guh. Δείπνο, διανυκτέρευση στο συγκρότημα Gheralta του Silvio.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/10. Μεταφορά στην πρωτεύουσα της Τιγραίας Makale και απογευματινή πτήση για Αντίς Αμπέμπα. Ελεύθερο απόγευμα.
Δείπνο και διανυκτέρευση στο Dream liner. Παραδοσιακή αιθιοπική μουσική και χορός (τα ποτά έχουν περιληφθεί στην τιμή).

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/10. Ολοήμερη περιήγηση στην πρωτεύουσα, όπου θα δούμε ό,τι δεν προλάβαμε την πρώτη ημέρα της άφιξής μας και θα γνωρίσουμε δραστήρια μέλη της τοπικής κοινωνίας. Εθνολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου (μοναδική συλλογή αιθιοπικών εικόνων και σταυρών, παραδοσιακά μουσικά όργανα, βασιλικά διαμερίσματα, όμορφα στημένη εθνογραφική συλλογή). Υπάρχει δυνατότητα στη συνέχεια να επισκεφθούμε εργαστήρια υφαντικής, που συνδυάζουν με επιτυχία την αιθιοπική παράδοση με τον σύγχρονο σχεδιασμό. Δείπνο σε εστιατόριο της επιλογής μας. Διανυκτέρευση στο Dream liner.

ΚΥΡΙΑΚΉ 31/10. Πρωινή αναχώρηση για τον Νότο. Melka Konture. Στις όχθες του ποταμού Awash, οι πρόγονοί μας: homo habilis, erectus, ergaster, sapiens, έζησαν εδώ και 2.000.000 χρόνια, κατασκευάζοντας αμέτρητα λίθινα εργαλεία, οργανώνοντας τη σφαγή των ζώων και ψήνοντας την τροφή τους. Μικρό αλλά πολύ ενημερωτικό Μουσείο. Πιο πέρα θα επισκεφθούμε τις ταφικές στήλες της Tiya (στον κατάλογο των προστατευμένων μνημείων της UNESCO).
Μέσα από το ολοπράσινο τοπίο του Νότου προσεγγίζουμε, προς το σούρουπο, το Yirgalem και το υπέροχο Aregash lodge του Γρηγόρη Μισαηλίδη που κατάγεται από τα μικρασιατικά Μουδανιά, στις ακτές της προποντιακής της Βιθυνίας! Παραδοσιακή τελετή του καφέ, τάισμα των υαινών, τακτοποίηση σε τετράκλινες, υπέροχες, παραδοσιακές καλύβες και δείπνο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/11. Πρωινό από τα βιολογικά προϊόντα του Γρηγόρη και της Μαρίκας, ενώ σκίουροι και μαϊμουδάκια σκαρφαλώνουν στα γύρο δένδρα, παράξενα πουλιά και ζεύγη γυπών φιλιούνται. Βόλτα στο διπλανό χωριό με τις φυτείες καφέ και ενσέτ. Περνάμε όλη την ημέρα σε αυτή την περιοχή κοντά στη φύση και τον προϊστορικό άνθρωπο … πριν από το Αμάρτημα και την Πτώση. Είναι η πρόσθετη ημέρα που όλοι ζήτησαν. Δείπνο και διανυκτέρευση στον Γρηγόρη.

ΤΡΙΤΗ 2/11. Μας περιμένει ένα πολύ κουραστικό. Επιστροφή στην Α.Α. μέσω των λιμνών του Μεγάλου Ρήγματος: Αwsa (μαραμπού και μαϊμουδάκια), Shala, Abiata, Langano (στάση στο υπέροχο συγκρότημα Sabana) και την ηφαιστειακή Bishoftu. Φτάνοντας στην Αντίς, αποχαιρετιστήριο δείπνο με «πύργους» μπύρας σε αιθιοπογερμανική μπυραρία! Κι από εκεί, γύρω στις 11.00 το βράδυ θα πάμε στο Αεροδρόμιο της Α.Α.

ΤΕΤΑΡΤΗ 3/11/2010. ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ στις 2.10 τα ξημερώματα με την πτήση ΤΚ 6770. Άφιξη στην Πόλη στις 6.40 το πρωί, τοπική ώρα. Αναχώρηση για Αθήνα στις 8.05, πτήση ΤΚ 18450, άφιξη στην Αθήνα στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ από την Τετάρτη 26 Μαΐου, μαζί με 2 φωτογραφίες διαβατηρίου. Οι εγγραφές επείγουν γιατί ο Οκτώβριος είναι εποχή τουριστική. Οι θέσεις είναι περιορισμένες (23 άτομα). Προτεραιότητα έχουν όσοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Μόνον για συνδρομητές.