«Το ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός»

mihanismosΤμήμα της ανακατασκευής του μηχανισμού που εκτίθεται στο ΕΑΜΗ Μάχη Καρανίκη ξεναγεί το Πανόραμα στην πλουσιότατη κι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση που παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (5/4/2012-28/4/2013) με θέμα το περίφημο ναυάγιο που εντόπισαν σφουγγαράδες τον Οκτώβριο του 1900.
Προγραμματίσαμε δύο ξεναγήσεις, ώστε να κινηθούν πιο άνετα οι ομάδες στον χώρο: το πρωί της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 30 Ιανουαρίου (στις 11.15) κι επανάληψη το μεσημέρι του ΣΑΒΒΑΤΟΥ 2 Φεβρουαρίου (στις 12.00).

Το σημείο συνάντησης είναι η είσοδος του ΕΑΜ, μετά τα εισιτήρια (τα οποία τα αγοράζετε μόνοι σας –εκτός αν έχετε ελευθέρας).
Παρακαλούμε να δηλώσετε οπωσδήποτε συμμετοχή, για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει θέση, και να μην αλλάξετε την ημέρα αυξάνοντας τα μέλη της ομάδας γιατί δεν θα μπορεί να απολαύσει κανείς τα εκθέματα.

Οι δώδεκα μήνες του κορινθιακού ημερολογίου (από τον μηχανισμό που ανακαλύφθηκε πριν από 113 χρόνια στο κουφάρι του πλοίου που ναυάγησε γύρω στο 75-50 π.Χ.):
ΦΟΙΝΙΚΑΙΟΣ / ΚΡΑΝΕΙΟΣ / ΛΑΝΟΤΡΟΠΙΟΣ / ΜΑΧΑΝΕΥΣ /
ΔΩΔΕΚΑΤΕΥΣ / ΕΥΚΛΕΙΟΣ / ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΣ / ΨΥΔΡΕΥΣ /
ΓΑΜΕΙΛΙΟΣ / ΑΓΡΙΑΝΙΟΣ / ΠΑΝΑΜΟΣ / ΑΠΕΛΛΑΙΟΣ

Η Ολυμπιάδα (διάρκεια τέσσερα χρόνια) χωρίζεται σε τέσσερις τομείς, καθένας εκ των οποίων αναφέρεται με έναν αριθμό και την ονομασία δύο Πανελλήνιων Αγώνων:

ΙΣΘΜΙΑ, ΟΛΥΜΠΙΑ (αντιστοιχεί με το έτος 1), NEMEA, NAA (έτος 2), ΙΣΘΜΙΑ, ΠΥΘΙΑ (έτος 3), ΝΕΜΕΑ και αδιάγνωστο όνομα (έτος 4).

Αν θέλει κανείς να μάθει περισσότερα για αυτό τον χάλκινο «υπολογιστή» του 2ου π.Χ. αιώνα, που κρύβει ακόμα πολλά μυστικά κι εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης, μπορεί να παρακολουθήσει την ωριαία διάλεξη που έκανε ο Ξενοφών Μουσάς στα θερινά σεμινάρια του Δημόκριτου (στις 9/7/2012). Υπάρχει στον Ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη: blod.gr στην ενότητα Αρχαιολογία.