‘Πριγκίπισσες’ της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας

001Εικοσιτέσσερις Κυρίες από την Ελλάδα την Κύπρο και την Ιταλία, οι κοινωνικές δομές και οι αξιακοί κώδικες των γυναικών εκείνης της εποχής παρουσιάζονται στην Περιοδική Έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Ξεναγεί η Χρυσή Καραϊωσηφίδου την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου

Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με το κύρος του γένους ή της εμπειρικής γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν κι άλλες που υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών, ακόμα κι από άνδρες που παντρεύτηκαν στην πατρίδα τους –ντόπιους ή ξένους–, ή ακόμη κι αυτές που για λόγους επιγαμίας ή άλλους, ταξίδεψαν από μία περιοχή σε μια άλλη, είναι οι φυσιογνωμίες που θα γνωρίσουμε στην Έκθεση.
Μέσα από τις δικές τους ιστορίες διαφαίνεται η συμμετοχή των γυναικών στη δημιουργία ανοιχτών πολιτισμικών οριζόντων για τις εποχές που έχουν επιλεγεί (από τον 10ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ.), όπως και γενικότερα η συμμετοχή της γυναίκας στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού.

Στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης
Επανάληψη στις 5.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας

Συνάντηση στην είσοδο, μετά την απόκτηση του εισιτηρίου. Παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή, η κάθε ομάδα δεν θα ξεπεράσει τα 22 άτομα.

Από τον Κατάλογο της Έκθεσης αντιγράφουμε

«Στην έκθεση παρουσιάζονται 24 σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότιο Ιταλία και την Ετρουρία. Μέσα από τις ταφές που έχουν επιλεγεί, η συγκέντρωση πλούτου και κτερισμάτων από τη μια μεριά αλλά και η συγγένεια των ταφικών εθίμων από την άλλη, δημιουργούν ένα ιδεολογικό ρεύμα και μια κοινωνική διάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι γυναίκες αυτές, υψηλού κύρους στις κοινωνίες τους, υπήρξαν φορείς μεταφοράς πολιτισμικών και ιδεολογικών στοιχείων.

Η επιλογή αντικειμένων από υπαρκτές γυναίκες (κι όχι μυθικές ή άλλες μορφές) είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της έκθεσης, καθώς δίνει μια πραγματική, χειροπιαστή διάσταση όπου πρωταγωνιστούν συγκεκριμένα πρόσωπα κι επομένως το ανθρώπινο στοιχείο είναι καθοριστικό. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να προσεγγίσει κανείς τον γυναικείο ρόλο στις κοινωνίες της εποχής του Σιδήρου κι ως το τέλος της Αρχαϊκής εποχής, μέσα από απτά στοιχεία. Ανάμεσα στα πεντακόσια εκθέματα, εκτίθεται, για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας, και ο περίφημος ξύλινος θρόνος της νεκρής πριγκίπισσας από ταφή στο Verruchio».

Επιμέλεια έκθεσης: καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου συνεργασία δρ. Μιμίκα Γιαννοπούλου, αρχαιολόγος του Μουσείου

Διοργάνωση: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΜΕΕΠ), με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη