Με το ΠΑΝΟΡΑΜΑ στην ΚΡΙΜΑΙΑ

001Στον Βορρά της Μαύρης Θάλασσας, στον Νότο της σκυθικής (ουκρανορωσικής) στέπας, ανάμεσα στην Αζοφική, τα Στενά του Κερτς (Κιμμέριος Βόσπορος) και τις εκβολές του Δνείστερου και του Δούναβη

Ένα μοναδικό ταξίδι στο κέντρο του Άξενου - Εύξεινου και Ευσεβούς Πόντου των Ελλήνων και των Βυζαντινών: την αρχαία Ταυρική Χερσόνησο της άγριας θεάς και Μεγάλης Παρθένου - Πότνιας Θηρών, τα αφιλόξενα μέρη που πρωτογνώρισαν η Ιφιγένεια και ο Ορέστης αιώνες πριν να αποικήσουν τα παράλιά της οι Ίωνες και οι Δωριείς (μεταξύ 7ου και 5ου π.Χ. αι.).
Στη Γοτθία της Ύστερης Αρχαιότητας και του πρώιμου Μεσαίωνα, όταν κατέκλυσαν τον Βορρά οι ιρανογενείς, γερμανογενείς και τουρκογενείς Βάρβαροι, αφήνοντας μία λουρίδα γης στους Βυζαντινούς.

Στη Χαζαρία του Μεσαίωνα ή το Κρίμ / Κρίμι των Ταταρομογγόλων της Χρυσής Ορδής και του Κιπτσάκ, που ισοπέδωσαν εντέλει τη Χερσόνησο / Χερσώνα, την πιο απομακρυσμένη και μοναχική βυζαντινή πολιτεία της εποχής των Παλαιολόγων και διέλυσαν την Περατεία (Περαία) που ανήκε στην επικράτεια της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντος.
Στο Χανάτο της Κριμαίας, από όπου εκδίωξαν οι Οθωμανοί τους Γενοβέζους και Βενετούς, όταν έκλεισαν τον Βόσπορο και μετέτρεψαν τη Μεγάλη Θάλασσα σε οθωμανική «λίμνη» και Μαύρη Θάλασσα / Καράντενίζ.

Στην Κριμαία και τον «ζεστό Νότο» των Τάταρων και των Κοζάκων, που μάταια ονειρεύτηκε ο Μέγας Πέτρος –αλλά τον κατέλαβε η τσαρίνα Αικατερίνη η Μεγάλη.
Στη «ρωσική» χώρα με τα πριγκιπικά θέρετρα, που έζησε συνεχείς διωγμούς όλων των ανεπιθύμητων από τον καιρό της τσαρίνας και του Ποτέμκιν έως την εποχή του Στάλιν. Στο θέατρο του Κριμαϊκού Πολέμου και της ηρωικής αντίστασης εναντίον των Ναζί.

003Στην Ημιαυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, που αναζητάει τη σύγχρονη φυσιογνωμία της ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές-μετασοβιετικές συμπληγάδες, τους λογής εθνικισμούς και θρησκευτικούς φανατισμούς, το ιδιότυπο παρελθόν της και το αβέβαιο μέλλον της.
Ένα ταξίδι που θα μας φέρει έως τον Κιμμέριο Βόσπορο / τα Στενά του Κερτς, στην είσοδο της Αζοφικής (αρχαίας Μαιώτιδος), της ρηχής θάλασσας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, εκεί όπου εκβάλλει ο μεγάλος ποταμός Ντον (Δον).

Παρασκευή 26 Απριλίου με Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου
Ξεναγεί η Μαριάννα Κορομηλά
Συνοδεύει και ξεναγεί έμπειρος τοπικός ξεναγός
Το ταξίδι θα επαναληφθεί από την Τετάρτη 15 έως την Τρίτη 21Μαΐου

Θα προηγηθούν τρεις διαλέξεις με θέμα τη Μαύρη Θάλασσα
και τις ιστορικές εξελίξεις στην Κριμαία (με έμφαση στην ελληνική παρουσία)

Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά

Την Τετάρτη απόγευμα (6.30-9.00) στις 10, 17 και 24/4
Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη (11.00-1.30) στις 11, 18 και 25/4

 

coins

004

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΚΡΙΜΑΙΑ και ΣΤΕΝΑ του ΚΕΡΤΣ Παμφυλία – Κιλικία »