Διάλεξη της Καδιώς Κολύμβα στη Θεσσαλονίκη

001Ντούρα Ευρωπός, ποταμόσκαλα στον Μέσο Ευφράτη: η Πύλη της Παλμύρας στη δυτική πλευρά των τειχών αντικρίζει τη συριακή έρημο. Τέσσερις ή πέντε ημέρες χρειάζονταν τα καραβάνια για να πάνε από εδώ μέχρι την ΠαλμύραΤετάρτη βράδυ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η Καδιώ Κολύμβα θα μιλήσει για τις ανατολικές λατρείες που συνυπήρξαν σε μία καταπληκτική ποταμόσκαλα του Ευφράτη, τη Ντούρα Ευρωπό, στις εσχατιές του ελληνορωμαϊκού κόσμου (στην ανατολική Συρία). Επίκεντρο της ομιλίας: ο Μίθρας και η λατρεία του, την οποία μετέφεραν τα ρωμαϊκά στρατεύματα σε όλη την οικουμένη τον 2ο-3ο μ.Χ. αι.

Και από τον Ευφράτη η ομιλήτρια θα μας μεταφέρει στην ύπαιθρο ανάμεσα στην Αντιόχεια και το Χαλέπι για να μας μιλήσει για μία από τις ακραίες μορφές του χριστιανικού ασκητισμού, τον Στυλιτισμό. Το Καλαάτ Σαμάν (ΒΔ Συρία) είναι ένας βραχόλοφος όπου ασκήτεψε ο Συμεών ο Στυλίτης (γεννήθηκε το 389) κι έζησε ανάμεσα στη γη και τον ουρανό. Ο τελευταίος στύλος, όπου άφησε την πνοή του ο Συμεών το 459, είχε ύψος περίπου 25 μέτρα «καθώς η επιθυμία του να πετάξει προς τον ουρανό τον έκανε να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη γη».

Η ομιλία στο ΜΒΠ αρχίζει στις 7.15, ελάτε όμως πιο νωρίς για να βρείτε θέση. Κι ύστερα, ίσως το Σαββατοκύριακο, επισκεφθείτε την έκθεση «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία!» (στη Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108) για να δείτε τις φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου από τη Ντούρα Ευρωπό, στην αίθουσα της Παλμύρας, και από το Καλαάτ Σαμάν, στον πάνω όροφο της, ανάμεσα στα δεκάδες εγκαταλειμμένα βυζαντινά χωριά της περιοχής. Το πρωί της Κυριακής 8/3 υπάρχει και ξενάγηση για το κοινό. Αρχίζει στις 11.00 και διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και το Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (ΑΠΑΝ) και θα διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου. Αλλά μην περιμένετε την τελευταία στιγμή. Εξάλλου, πρέπει να την επισκεφθεί κανείς τουλάχιστον δύο φορές! Αναπτύσσεται σε έντεκα αίθουσες, έχει πάνω από 300 φωτογραφίες και συμπληρώνεται με χάρτες, κατόψεις και πολλά κείμενα.

Επισκεφθείτε τη Συρία και στο Αρχείο του Πανοράματος apan.gr, για να δείτε περισσότερα. Είναι ένας από τους τόπους που εμπλουτίζεται συνέχεια αυτόν τον καιρό.