Γιάννης Ατζακάς, «Φως της Φονιάς»

Το 2007, με τα Τα διπλωμένα φτερά του νεοεμφανιζόμενου Ατζακά, βρεθήκαμε στον Θεολόγο της Θάσου την δεκαετία του 1940. Ήταν το τέλος του ησιόδιου κύκλου της αγροτικής ζωής – η αρχή των δίσεχτων καιρών. Η γιαγιά Βενετία έστειλε το ορφανό Γιαννούδι στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης: ο Θολός βυθός, που κυκλοφόρησε το 2008, μας έβαλε σε έναν κόσμο έγκλειστων θυμάτων του Εμφύλιου για τον οποίο δεν γνωρίζαμε τίποτα –ορισμένοι δεν ήθελαν να γνωρίζουν– και, πάντως, κανείς δεν μιλούσε.

Στο Φως της Φονιάς, που κλείνει την τριλογία στην οποία πρωταγωνιστούν: μία πατρίδα, μία γερόντισσα-ηρωίδα της αγροτικής καθημερινότητας, κι ένα ορφανό-γιός αντάρτη, ο δεκαεξάχρονος πλέον Γιάννης επιστρέφει στην Θάσο. Για τις διακοπές. Σχολειό στην Καβάλα. Ένα συναρπαστικό βιβλίο. Στις εκδόσεις Άγρα, όπως κι όλα τα άλλα βιβλία του Ατζακά.

Για το Φως της Φονιάς, θα μιλήσουν η Μικέλα Χαρτουλάρη, η Μαριάννα Κορομηλά και ο συγγραφέας το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου (στις 8.30), στον Ιανό της οδού Σταδίου.

>>>>> Η Λίζυ Τσιριμώκου έκανε μία πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση του βιβλίου στην εφημερίδα Τα Νέα (11-12/1/2014), με τίτλο «Xαρακιές στο φιλιατρό της μνήμης». Την αναδημοσιεύουμε στο Αρχείο

pdfΛίζυ Τσιριμώκου - Για το νέο βιβλίο του Ατζακά