Πανοραμικά Κριμαίας

Το προγραμματισμένο ταξίδι για την Κριμαία (1 – 7 Μαΐου) αναβάλλεται … προς το παρόν και ποιος ξέρει, όποτε πάμε, ποια κρατική μορφή θα έχει αποκτήσει αυτή η ιστορική χερσόνησος –που δώρισε ο Χρουστσόφ το 1954 στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ουκρανία.

 

Πέρσι την άνοιξη, είχαμε κάνει δυο ταξίδια στην Κριμαία. Από την εμπειρία της πρώτης περιήγησης προήλθε το ταξιδιωτικό ημερολόγιο που έγραψε η Κάλλη Γουργιώτου, ενώ ο Γιώργος Κωστόπουλος βάλθηκε να ερευνήσει τις τύχες μιας μικρής λειψανοθήκης που βρέθηκε σε μία βυζαντινή εκκλησία η οποία χτίστηκε στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου της Χερσονήσου – Χερσώνος (δίπλα στον Ναύσταθμο της Σεβαστούπολης). Και, μεταξύ των δύο ταξιδιών, η Μαριάννα Κορομηλά έγραψε ένα σημείωμα για τα όσα ένοιωσε στο πρώτο πανοραμικό ταξίδι, τι είχε νιώσει όταν πρωτοπήγε το 1979, τι περίμενε από το δεύτερο κριμαϊκό ταξίδι και τι φοβόταν για το μέλλον της Ουκρανίας και της Κριμαίας.

Με την καταιγιστική επικαιρότητα, τα σημεία και τα τέρατα που συμβαίνουν, το καθένα από αυτά τα τρία κείμενα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αντί να σας παραπέμψουμε στα αρχεία της Ιστοσελίδας μας του 2013, τα ανασύραμε και τα αναδημοσιεύουμε εδώ.

map ukraineΟ χάρτης, επεξεργασμένος από το Πανόραμα, ίσχυε ως τον Φεβρουάριο του 2014 (www.apan.gr)>>>>>> Θεωρούμε όμως ότι οι τέσσερις διαλέξεις του Κώστα Καραμαλή «Από τη Μεγάλη Αικατερίνη στον Στάλιν», που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, είναι εξαιρετικά διαφωτιστικές. Για να τις βρείτε πιο εύκολα, μπορείτε να πάτε στα πανοραμικά Νέα 4/3/2014 όπου έχουμε κάνει την σύνδεση. Και σε μερικές ημέρες θα δημοσιεύσουμε ένα ακόμα δοκίμιο του Γιώργου Κωστόπουλου. Θέμα το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεοδοσίας.

Πάντως, δεν μπορεί να μην αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των ανατροπών και των καταρρεύσεων που έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Ίσως, μάλιστα, για τους πανοραμικούς, να είναι πιο φανερή αυτή η τραγωδία, καθώς το κέντρο του ενδιαφέροντός μας όλα αυτά τα χρόνια είναι τα Βαλκάνια, η Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή. Το 2015, στα τριάντα χρόνια του Πανοράματος, συγκρίνοντας τους γεωπολιτικούς χάρτες του τότε και του τώρα θα έχουμε να κάνουμε έναν πολύ δύσκολο απολογισμό ως πολίτες του κόσμου.

pdfΚάλλη Γουργιώτου - Η Κριμαία των αντιθέσεων και των συνθέσεων (2013)
pdfΜαριάννα Κορομηλά - Σοβιετική – μετασοβιετική Κριμαία (1979 – 2013)
pdfΓιώργος Κωστόπουλος - Χερσόνησος – Χερσών: η πρωτοβυζαντινή λειψανοθήκη (2013)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Σεφέρης για τους Δελφούς ΚΑΙ Η ΚΡΙΜΑΙΑ; »