Απρίλιος Διαλέξεις

01 ΠλάιΕνθύμιον Κιουτάχειας
Αποτυπώσεις της ιστορίας στην κεραμική της Κιουτάχειας
(τέλος 19ου - αρχές 20ού αιώνα)

Μια δίωρη διάλεξη τον Απρίλιο

Ομιλητής ο Ντίνος Κόγιας, ερευνητής του Δικτύου Νεότερης Κεραμικής

Μέσα από πρωτότυπο και σπάνιο υλικό αποτυπώνονται ποικίλες και άγνωστες πτυχές της περίφημης κεραμικής της Κιουτάχειας, κομβικής πολιτείας στο γεωμορφολογικό ανάπτυγμα της ενδοχώρας της βορειοδυτικής ασιατικής Τουρκίας, την τελευταία περίοδο της οθωμανικής ιστορίας της με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχή της πόλης από τον ελληνικό στρατό (Ιούλιος 1921 - Αύγουστος 1922). Αναπόδραστα, η κεραμική της εντάσσεται στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο αυτής της περιόδου, κι έτσι η έρευνα αποσκοπεί σε μια πληρέστερη εικόνα πέρα από την περιορισμένη οπτική μιας αισθητικής και τεχνικής προσέγγισης. Είναι η λεγόμενη «μικροϊστορία», που αναζητά τον άνθρωπο-κινητήρια δύναμη της ιστορικής εξέλιξης.
Θέματα που θα αναπτυχθούν. Ποια επίδραση είχαν πάνω στην παραγωγή των κεραμικών ο Πόλεμος του 1897, οι Βαλκανικοί, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Τι έγινε όταν ανακοινώθηκε το οθωμανικό Σύνταγμα του 1908; Οι Αρμένιοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Ελληνορθόδοξοι τεχνίτες. Το άγνωστο έργο του Μηνά Αβραμίδη στην Κιουτάχεια. Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, οι εκτοπισμοί, τα 02 Πλάιπολεμικά γεγονότα και η κατάληψη της πόλης. Οι 14 μήνες ελληνικής κατοχής και η εκκένωση της Κιουτάχειας. Πολλά κεραμικά που κατασκευάστηκαν στην Κιουτάχεια κατά τη διάρκεια της κατοχής φέρουν ελληνικές αναμνηστικές επιγραφές, συχνά με τα αρχικά ή ακόμη και ολόκληρα τα ονόματα των κατόχων τους, αποτελώντας σημαντικές ιστορικές μαρτυρίες με συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτισμικές αναφορές.
Η έρευνα επεκτείνεται και στην διασπορά των προσφύγων τεχνιτών της Κιουτάχειας στην Ελλάδα μετά το 1922, με παρουσίαση της αγγειοπλαστικής εταιρείας «ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ ΑΑΕ» σε συνδυασμό με την προσαρμογή του οθωμανικού διακοσμητικού ρεπερτορίου στις νέες κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες. Θα αναφερθούμε, επίσης, στους Αρμένιους τεχνίτες που εγκαταστάθηκαν στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στην ανασύσταση της κεραμικής τέχνης στην Κιουτάχεια στα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.


Μία δίωρη διάλεξη το απόγευμα της Τετάρτης 6 Απριλίου (6:30-9:00)
Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 7 Απριλίου (11:00-1:10)
Τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα: πιστοποιητικό εμβολιασμού (παρακαλούμε να μας το στείλετε εγκαίρως), μάσκα και αποστάσεις.

 03 Πλάι>>>> Στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης λειτουργεί μέχρι τις 27 Μαρτίου 2022 η περιοδική έκθεση με Κεραμικά της Κιουτάχειας, που οργάνωσε ο Ντίνος Κόγιας σε συνεργασία με τη Μίνα Μωραΐτου, υπεύθυνη του Μουσείου.

>>>>>>>>>>> Στο πωλητήριο του Μουσείου, καθώς και σε όλα τα πωλητήρια του Μπενάκη, αλλά και στα βιβλιοπωλεία, μπορείτε να βρείτε το βιβλίο (δίγλωσση έκδοση): Ντίνος Κόγιας, Ενθύμιον Κιουτάχειας. Αποτυπώσεις της ιστορίας στην κεραμική της Κιουτάχειας (τέλος 19ου - αρχές 20ού αιώνα) / Dinos Kogias, Souvenir of Kütahya. Imprints of History on Kütahya’s Pottery (late 19th-early 20th century) (Μουσείο Μπενάκη / Benaki Museum, 2021).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κεραμικών συνέχεια ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022 »