Κεραμικών συνέχεια

01 ΜέσαΤα κεραμικά της Απουλίας
(18ος – 20ός αιώνας)
Ένα οικείο αντικείμενο στο ελληνικό σπίτι 


Ομιλητής ο Ντίνος Κόγιας, ερευνητής του Δικτύου Νεότερης Κεραμικής

Η Απουλία (Puglia) είναι μια περιοχή στο τακούνι της ιταλικής μπότας και το πιο κοντινό σημείο της Ιταλίας με την Ελλάδα. Τμήμα της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia), καθώς Έλληνες άποικοι από τον 8ο αι. π.Χ. εγκαταστάθηκαν στις ακτές της ιδρύοντας νέες πόλεις για να εξυπηρετήσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες, όπως ο Τάρας ή Τάραντας, το Βρινδίσιον, η Βάρις ή Βάριον (σημερινό Μπάρι), η Υδρούς (σημερινό Οτράντο) κ.ά.

Στην ομιλία θα παρουσιαστούν τα κεραμικά της Γκροτάλιε (Grottaglie), του μεγαλύτερου κεραμικού κέντρου της Απουλίας, από τον 18ο έως και τα μέσα του 20ού αιώνα. Τα κεραμικά της Γκροτάλιε εισήχθησαν σε μεγάλους αριθμούς στην Ελλάδα, κυρίως κατά τον 19ο αι. και ιδιαίτερα στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στο Αιγαίο, όπου έγιναν γνωστά και ως «πούλιες». Γρήγορα ενσωματώθηκαν στο νοικοκυριό ως χρηστικά αντικείμενα, αλλά και στο στολισμό του ελληνικού σπιτιού ως διακοσμητικά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να ενταχθούν στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών.
Μέσα από την ιστορία, τις φόρμες και τις απεικονίσεις των κεραμικών της Γκροτάλιε αναδύονται οι τελευταίες αναλαμπές της φεουδαρχίας και το μπαρόκ του 18ου αι., η παρακμή της αριστοκρατίας και η άνοδος των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, η επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης στον Ιταλικό Νότο, η Commedia dell arte, ο εμφύλιος μετά την Ιταλική Ενοποίηση (Risorgimento), κ.ά.
Άλλα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι: η συνοικία των καμινάρι, οι επιβιώσεις της ελληνικής γλώσσας στη διάλεκτο των αγγειοπλαστών της Γκροτάλιε, η «εικόνα του Τούρκου», οι Ιταλοί κεραμίστες στην Ελλάδα και η επίδραση των γκροταλιέζικων αγγείων στην ελληνική λαϊκή ζωγραφική και κεραμική.

02 ΜέσαΜία δίωρη διάλεξη το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου (6:30-9:00)
Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 26 Μαΐου (11:00-13:30)

Η παρουσίαση θα συνοδεύεται από την προβολή βίντεο και πλούσιου φωτογραφικού υλικού. Εγγραφείτε εγκαίρως. Θυμίζουμε ότι στους κλειστούς χώρους η μάσκα είναι απαραίτητη.

 

 >>> Με την ευκαιρία, σχετικά με την Απουλία θυμίζουμε το πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό της Φωτεινής Καϊμάκη, Με τη φτερούγα του ταξιδιού. Τα ημερολόγια της Πούλιας και της Καλαβρίας 1994-2015. Πρόσωπα, μνημεία, γλώσσα, λαϊκός πολιτισμός (εκδόσεις Εν πλω, Αθήνα 2017). Το αποτέλεσμα της εικοσαετούς επιτόπιας έρευνας –που διασώζει ό,τι έχει ήδη χαθεί– συνοδεύεται από πλουσιότατο εικονογραφικό υλικό και ένα cd με 54 γκρεκάνικες μαρτυρίες, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, στιγμές από την καθημερινή ζωή και τα γλέντια των κατοίκων της Καλαβρίας και του Σαλέντο, όπως τα κατέγραψε η μελετήτρια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ουράνια και πάνδημος Αφροδίτη Απρίλιος Διαλέξεις »