Φθινοπωρινό Παρίσι

PLAI1789 – 2019 

Ναι! Με οδηγό τον ιστορικό Γιάννη Μαυρίκο θα περιηγηθούμε στο Παρίσι της Γαλλικής Επανάστασης 230 χρόνια μετά την έναρξή της...

Σε αυτό το εντελώς διαφορετικό παρισινό πενθήμερο θα βρεθούμε σε γνωστά κι άγνωστα μέρη, που θα τα ζωντανέψουν οι ήρωες και οι ηρωίδες μιας «αποτυχημένης» επανάστασης, η οποία άλλαξε τη φυσιογνωμία του δυτικού κόσμου.

Αναχώρηση το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου με Aegean, επιστροφή αργά το βράδυ της Κυριακής 6 Οκτωβρίου (ή το απόγευμα της Δευτέρας 7/10 για όσους έρθουν από τη Θεσσαλονίκη). Το πρόγραμμα, έτσι όπως το έχει καταρτίσει ο Γ. Μαυρίκος, είναι μεν πυκνό αλλά όχι εξοντωτικό. Έχει αρκετό περπάτημα, αλλά και αρκετά καφέ, μπόλικες συγκινήσεις, αλλά και «αποκεφαλισμούς» ή αναθεωρήσεις γνώσεων, απόψεων, ιδεοληψιών. Επιπλέον, θα δούμε την εξέλιξη της γαλλικής πρωτεύουσας από τα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι και το 1800.

Ζητείστε το Πρόγραμμα. Θυμίζουμε ότι τα ταξίδια του Πανοράματος γίνονται αποκλειστικά για τα μέλη και τους συνδρομητές. Στο συγκεκριμένο ταξίδι, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, προτεραιότητα έχουν όσοι παρακολούθησαν τις διαλέξεις –και, όπως πάντα, όσοι κατοικούν εκτός Αττικής.


>>>>> Μην παραλείψετε να δείτε τις πανοραμικές Σημειώσεις του Γιάννη Μαυρίκου για τον Κύκλο των πέντε διαλέξεων με θέμα «Η Γαλλική Επανάσταση, 1789-1794, 1794-1799» (Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα, Ιανουάριος - Μάρτιος 2019): Α1 Τα ιστορικά, Β1 Τοπογραφικά (χάρτες της Γαλλίας και του Παρισιού), Β2 Παρίσι, τόποι-μνημεία-μνήμες από τον καιρό της Επανάστασης με βοηθητικούς χάρτες και εικόνες.

Θα βρείτε τέσσερα pdf εδώ στο: Διαλέξεις 2019. Σημειώσεις: Γαλλική Επανάσταση. Για διάβασμα το καλοκαίρι, είτε ακολουθήσει κανείς το ταξίδι είτε όχι.


>>>>> Θυμίζουμε και τα προτεινόμενα διαβάσματα αντί άλλης εισαγωγής:
ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ, του Καρόλου Ντίκενς (εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα 2017)
ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΤΡIΑ, του Βίκτορα Ουγκώ (πρόκειται για το έτος 1793, αλλά έτσι είναι ο τίτλος) (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2005)


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νάξος τον Μάιο Αρχαία Σάμος Σημειώσεις »