«Η Συρία που αγάπησα»

01 SEL 214 webΗ Συρία που αγάπησα δεν υπάρχει πια. Όμως, στη γενέτειρα του Ρωμανού του Μελωδού και του Ιωάννη του Δαμασκηνού, εμείς ήρθαμε σε επαφή με τις τελευταίες ζωντανές μνήμες του ελληνιστικού κόσμου και, συντροφιά με την ποίηση του Καβάφη, νιώσαμε τι σήμαινε το οικουμενικό όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και διαπιστώσαμε, έκθαμβοι, την αντοχή του στον χρόνο.
Σε αυτή την έκθεση, που οργανώσαμε σε συνεργασία με το νεοσύστατο Μουσείο της πόλης του Βόλου, η ομάδα του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (ΑΠΑΝ) παρουσιάζει εικόνες από μια χώρα που χάνεται, χάθηκε. Μαζί της σβήνει ένας μεγάλος πολιτισμός που θεμελιώθηκε από τους Μακεδόνες βασιλείς και εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων δίχως ποτέ να απαρνηθεί τις ρίζες του. Μας το έδειχναν οι θαυμάσιοι άνθρωποι που γνωρίσαμε. Για όλους εμάς, η Συρία είναι ένας τόπος αυτογνωσίας. Της χρωστάμε πολλά. Κάτι από αυτά προσπαθήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας. Για να μείνει ζωντανή εκείνη η Συρία, που χαροπαλεύει σήμερα δίχως ελπίδα.

Οι φωτογραφίες των: Δούκα Δούκα, Γιώργου Κωστόπουλου, Παναγιώτη Παναγιώτου και Θεόφιλου Προδρόμου είναι από τα πανοραμικά ταξίδια στη Συρία το 1999, το 2008 και το 2009, και από τη Λέσβο το 2015.
Ιστορική επιμέλεια, κείμενα: Μαριάννα Κορομηλά, Γιώργος Κωστόπουλος
Συντονισμός της πανοραμικής ομάδας, εκθεσιακή οργάνωση και συνεργασία με το Μουσείο της πόλης του Βόλου: Δούκας Δούκας, Γιώργος Κωστόπουλος
Το εικονογραφικό και χαρτογραφικό υλικό είναι από το Αρχείο του Πανοράματος apan.gr (όπου μπορείτε να βρείτε ψηφιοποιημένο πλούσιο υλικό για τη Συρία)
Την εκδοτική επιμέλεια των πανό είχε ο Γιάννης Πικραμένος.

 

 

03 SEL 261 webΗ έκθεση πλαισιώνεται με διαλέξεις, ξεναγήσεις ομάδων και σχολείων, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, ενώ θα υπάρχουν συνεχείς προβολές βίντεο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου.

Διεύθυνση: Φερών 17 στη συνοικία Παλιά Βόλου, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους και κατά μήκος της αρχαίας οχύρωσης (τηλ. 24210-29878)

Διάρκεια της έκθεσης: 12 Μαΐου – 29 Οκτωβρίου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:30-13:30,
Τετάρτη και Παρασκευή 18:00-21:00, Δευτέρα κλειστά.

Volos City museum 1

 

 

04 Afamia8518Φορέας Λειτουργίας : Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ - ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
E- mail : museum.volos@gmail.com
Ιστοσελίδες : www.doepap.gr / www.diki.gr / www.vmoc.gr

>>>> Στο pdf θα βρείτε την αφίσα της έκθεσης (Χαλέπι, 16ος αιώνας: το κάστρο και η μεσαιωνική πόλη), την οποία μπορείτε να στείλετε σε γνωστούς, φίλους, συναδέλφους και συγγενείς για να τους ενημερώσετε σχετικά. Επιζητούμε τη διάδοση του γεγονότος και πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο μία επίσκεψη στο μουσείο. Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και οι εκπαιδευτικοί, για αυτό και θα οργανωθούν πολλά σεμινάρια.

>>>>>>>>>>>> Ανοίξαμε και νέα σελίδα στο Facebook με τίτλο «Η Συρία που αγάπησα» που θα ενημερώνεται ανελλιπώς. Εκεί μπορείτε να δείτε και την ηλεκτρονική πρόσκληση της Έκθεσης.

pdfAFISA_Syria_Volos_2017.pdf

pdfGlass_Syria_PAN.pdf

pdfSeminaria_Dialexeis_Oct_2017.pdf

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ελένη Τσαμαδού: 7 βιβλία ΔΙΑΛΕΞΗ στις 7/10 »