Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

01 0 pyrgos twn vivliwnΣτο Δέλτα του Φαλήρου, σε μιαν έκταση 240.000 τετρ. μέτρων, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημιουργεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο του ελληνικού κόσμου. Έναν πνεύμονα που θα αναζωογονήσει τον βίο της χώρας και θα αναπτερώσει τους πολίτες. Θα δώσει νόημα στην έννοια της παιδείας και τεράστιες δυνατότητες στην έρευνα. Θα διευρύνει τους μορφωτικούς ορίζοντες. Θα καλλιεργήσει συνειδητά μέλη της κοινωνίας. Θα προσφέρει αναψυχή υψηλής ποιότητας. Θα ευαισθητοποιήσει τις νέες γενιές. Θα εκπληρώσει τις πιο τρελές προσδοκίες εκείνων των οραματιστών που δεν είχαν τα μέσα να τις πραγματοποιήσουν και θα τους ανταμείψει με κάτι πολύ ανώτερο από οτιδήποτε είχαν ποτέ ελπίσει. Θα μας προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον όπου οι δημόσιοι χώροι, υπαίθριοι και κτιστοί, υποδέχονται τον κάθε λογής επισκέπτη. Και ο επισκέπτης θα νοιώθει ότι συνδέεται με το βασίλειο της φιλόξενης κι ευεργετικής φύσης κι ότι το βιβλίο, η μελέτη, η μουσική, η άθληση, η επιστήμη, είναι αλληλένδετα δεμένες με την αισθητική, το ήθος και τις οικουμενικές αξίες από τις οποίες απομακρύνεται η ανθρωπότητα με ταχύτατους ρυθμούς.
Με την ανέγερση των υπερσύγχρονων κτιρίων της ΕΒΕ (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος) και της ΕΛΣ (Εθνική Λυρική Σκηνή), καθώς και με την διαμόρφωση του Κήπου Σταύρος Νιάρχος, αλλά και την κατασκευή του αθλητικού χώρου που θα δοθεί στον Δήμο Καλλιθέας, το ΚΠΙΝΣ (Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) τοποθετεί τον πολιτισμό στην ανώτατη βαθμίδα της καθημερινότητας και προσφέρει εξαίσια απόλαυση σε μια κουρασμένη, απαυδισμένη, δυσαρεστημένη ή και απελπισμένη κοινωνία. Πριν ανοίξει ακόμα τις πύλες του το ΚΠΙΣΝ, και μόνον με τις επτά φωτογραφίες που δημοσίευσε για να μας δείξει πόσο προχώρησε η οικοδόμηση της ΕΒΕ (μεταξύ 20/7 και 12/11), νοιώσαμε χαρά απερίγραπτη.

02 kentriko aithrio tis vivliothikisΓια να μοιραστούμε μαζί σας τον ενθουσιασμό μας, δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου (20/7-12/11/2015), και το σύντομο εισαγωγικό κείμενο που υπογράφουν ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, και ο γεν. διευθυντής Φίλιππος Τσιμπόγλου. Και σας προτείνουμε να μπείτε στην «Ηλεκτρονική αίτηση δελτίου αναγνώστη» για να πληροφορηθείτε περισσότερα και να κάνετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας στο www.nlg.gr

«Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τον θεματοφύλακα της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και την κιβωτό ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. Κύριος στόχος της όμως είναι ο απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία. Η ενεργητική προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διάδοσή της στο παρόν και το μέλλον, η διαφύλαξη της «εθνικής μνήμης» και η προστασία του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφορία, αποτελούν τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του θεσμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
»Πρώτιστο μέλημα της νέας διοίκησης είναι η διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό και η ευρεία προσβασιμότητα στο υλικό των συλλογών. Σταθερή επιδίωξη αποτελεί η αύξηση και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσα από στέρεες γέφυρες επικοινωνίας. Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει σήμερα η χώρα μας, η Εθνική Βιβλιοθήκη, ως πυλώνας διατήρησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, καλείται να παίξει ένα νέο, ουσιαστικά παρεμβατικό ρόλο μέσα στην κοινωνία, να κάνει τους Έλληνες να νιώθουν τη Βιβλιοθήκη ως μια υποστηρικτική κοινωνική δύναμη, ως ένα δυναμικό φορέα αξιών, επιστήμης και γνώσης».

>>>> Οι φωτ είναι του Γιώργη Γερόλυμπου: 1. Ο Πύργος των Βιβλίων. Ο κεντρικός χώρος του κτιρίου της ΕΒΕ στις 20 Ιουλίου του 2015. 2. Το κεντρικό αίθριο της βιβλιοθήκης, 24 Ιουλίου. 3. Το κτίριο στις 2 Σεπτεμβρίου. 4. Το Αναγνωστήριο Σταύρος Νιάρχος στον 3ο και 4ο όροφο, 13 Οκτωβρίου. 5. Χώρος αποθήκευσης αντιτύπων, 10 Νοεμβρίου. 06. Βιβλιοστάσια αναγνωστηρίων, 12 Νοεμβρίου. 7. Και πάλι ο κεντρικός χώρος του κτιρίου της ΕΒΕ, αλλά στις 12 Νοεμβρίου του 2015. Ενθουσιασμός, έμπνευση, χαρά ανείπωτη!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το Πρωτόλαδο του 2015 «Μυκήνες» »