Το Πρωτόλαδο του 2015

DOUKAS ELIA LESVOS«Χωρίς να το καταλάβουμε, συμπληρώνουμε φέτος δεκαπέντε χρόνια από τη πρώτη εκδήλωσή μας, την οποία είχε πάλι φιλοξενήσει το ιδανικό περιβάλλον της Γκαλερί Bernier / Ηλιάδη. Η φετινή συγκομιδή, που άρχισε στις 19 Οκτωβρίου είναι αρκετά όψιμη κι έτσι δεν μπορούμε ακόμη να εκφρασθούμε για τη ποιότητα του Πρωτόλαδου. Μαζί με τις πράσινες ελιές μαζεύουμε και τις αραιές πιο ώριμες από επιλεγμένα δένδρα που μετά τρίμηνη κατεργασία θα πάρουν τη τελική μορφή της αλμάδας» γράφει μεταξύ άλλων η πρόσκληση για την εκδήλωση που θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου.

Ο Δημήτρης Πόρτολος και η εταιρεία ΣΤΑΤΗΡ μας καλούν, λοιπόν, την Κυριακή 22/11 (από τις 12.00 μέχρι τις 5.00) σε μια γευστική γιορτή, για να χαρούμε το πρώτο λάδι της χρονιάς, τις γιγάντιες ελιές της Χαλκιδικής κι άλλα εξαιρετικά προϊόντα του ελαιώνα και του ελαιοτριβείου, όπως τσακιστές πράσινες ελιές, αλμάδες Χαλκιδικής, αφρός ελιάς και πάστα αλμάδας. Τις παραδοσιακές αυτές γεύσεις θα συνοδεύουν ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα σουλτανίνας, κάποια ευφάνταστα τουρσιά, ψωμί χωριάτικο, διάφορα αρτοποιήματα, βιολογικές σταφίδες από την Κρήτη και μια καλή συντροφιά φίλων, που συναντώνται εξάπαντος κάθε Νοέμβριο στη Γκαλερί Bernier / Ηλιάδη, στην οδό Επταχάλκου 11, στο Θησείο. Όλα αυτά, μπορούν να συνδυαστούν με μια ωραία βόλτα με θέα τον Ιερό Βράχο (όπου και η ελιά στο Ερέχθειο).

 

Και επειδή «Η ελιά θα είναι πάντα εδώ» και θα μας τρέφει, θα μας δίνει δύναμη, θα μας θεραπεύει, θα μας εμπνέει, θα μας κρύβει στον στιβαρό κορμό της, θα μας παίρνει με τις ασημοπράσινες φυλλωσιές της και θα μας ταξιδεύει ως τα πέρατα της ελαιοπαραγωγικής ζώνης. Για να μην ξεχνάμε πού ανήκουμε. Για να μην χαθούμε μέσα στη βαρβαρότητα και την αθλιότητα των καιρών. Δείτε ένα πολύ σύντομο βίμεο (5'), σαν σχολικό σκασιαρχείο, τώρα που άλλοι μαζεύουν ελιές κι άλλοι τα συντρίμμιά τους. 

 

The Olive Tree Will Always Be Here from Yatzer on Vimeo.