Για την πανσέληνο του Αυγούστου του 2015

sounion moonlightΤο Σούνιο, η Δωδώνη, το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και άλλοι εκατόν σαράντα αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της χώρας θα υποδεχτούν το βράδυ του Σαββάτου 29/8 το κοινό. Σε πολλά θα υπάρχουν και εκδηλώσεις (Σαββίνα Γιαννάτου στην αρχαία Ελευσίνα, αφιέρωμα στον Γκάτσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, τζαζ στη Βραυρώνα κι άλλα πολλά). Πάντως, όπου κι αν είστε, δείτε κάνοντας κλικ εδώ τα προγράμματα σε έναν μακρύ και βαρετό, αλλά πολύ χρήσιμο, κατάλογο στην εφημερίδα Καθημερινή.

Για τη νύχτα μέσα στη φεγγαρόλουστη νύχτα
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου και προσκαλεί τους φίλους των σπάνιων στιγμών να απολαύσουν τα κορυφαία αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης στην αθέατη νυχτερινή τους γοητεία.
«Ο χρυσός ουρανός του δαχτυλιδιού της Τίρυνθας», «Ο Κούρος της Αναβύσσου», «Οι αιγυπτιακές θεότητες του έναστρου ουρανού», «Νύχτα στο Ασκληπιείο», «Η Παναγιά του Φεγγαριού», «Το άρμα της Σελήνης» και «Τα φαντάσματα των πολεμιστών της νύχτας» είναι ορισμένες από τις Ιστορίες της Σελήνης που θα αφηγηθούν στους επισκέπτες του Μουσείου, με μουσική συνοδεία, οι αρχαιολόγοι και οι ξεναγοί του, προσφέροντας μια άγνωστη μαγική ανάγνωση των αριστουργημάτων για τη νύχτα μέσα στη νύχτα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη (από τις 20.00 ως τα μεσάνυχτα).

aigina plai katw apo sounioΠανσέληνος – Αθηνά Αφαία – Αίγινα – Ενέργεια και χορός
Ακούγεται ενδιαφέρον το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας. Στον ναό θα φτάσει η ομάδα Synergy of Art για να παρουσιάσει ένα χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «ΕΝΕΡΓΕΙΑ 29 χλμ. νοτιοδυτικά». Αυτά τα 29 χλμ είναι η χιλιομετρική απόσταση, σε ευθεία γραμμή, του ναού της Αφαίας από την Ακρόπολη των Αθηνών.
Οι δημιουργοί επιχειρούν να συνδέσουν την ύλη με το πνεύμα και να ενώσουν την πνευματική ενέργεια του ναού της Αφαίας με την οργανική ενέργεια των φιστικόδεντρων, που καρποφορούν στη γη της Αίγινας. Η παράσταση αποσκοπεί να φωτίσει τη σχέση του ανθρώπου με την πνευματική του κληρονομιά και αντλεί έμπνευση από αρχετυπικά σύμβολα, φυσικά φαινόμενα και εικόνες όπως: ο σπόρος, το δέντρο της ζωής και της γνώσης, ο κύκλος, η σπείρα, το ταοϊστικό σύμβολο γιν-γιανγκ, τα στοιχεία του φωτός, του νερού, της γης και του αέρα.
Το δρώμενο θα λάβει χώρα στις τρεις πλευρές του ναού (ανατολικά, νότια, δυτικά). Το κοινό θα ακολουθήσει πεζή τη δράση των καλλιτεχνών με τη συμβολή ειδικού φωτισμού και την καθοδήγηση εθελοντών, που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διέλευση των θεατών περιμετρικά του ναού.

Αφαία – Μόναχο
Με την ευκαιρία, δείτε στο Αρχείο μας (Πανόραμα Σημειώσεις Διαλέξεων): Χρυσή Καραϊωσηφίδου, «Αίγινα – Μόναχο: τα γλυπτά της Αφαίας στη Γλυπτοθήκη»
Οι Σημειώσεις αναφέρονται συνοπτικά στη ζωή του Λουδοβίκου της Βαυαρίας (1786-1868, βασίλευσε 1825-1848) και στη σχέση του με την αρχαία τέχνη, καθώς και το συλλεκτικό του πάθος για ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες. Περιγράφεται η περιπέτεια των αρχαϊκών γλυπτών του ναού της Αφαίας Αθηνάς, που έφυγαν από το νησί το 1811, για να καταλήξουν εντέλει στο Μόναχο το 1827. Θα βρείτε και δυο λόγια σχετικά με το ιστορικό της ίδρυσης της Γλυπτοθήκης του Μονάχου (για να τοποθετηθούν τα αετώματα της Αφαίας κι άλλα πολλά γλυπτά της βασιλικής συλλογής), καθώς και για το ιστορικό της ίδρυσης του Μουσείου των Συλλογών Αρχαιοτήτων (με τα εξαιρετικά αρχαία ελληνικά αγγεία) και των Προπυλαίων που, μαζί με τα δύο άλλα κτίσματα, συνθέτουν την νεοκλασική τριλογία της πλατείας του Βασιλέως / Königsplatz.

d aetwma afaia monacho