Η Παναγία η Σικελιά στη Χίο

001Δεκαεπτά χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου (ΚΓ, Αύγουστος 2013)Παλαιολόγεια και Χιώτισσα, ίσως και λίγο «Φραγκοχιώτισσα» εξ Ιταλίας, μία μικρή μοναχική εκκλησία, χτισμένη με φροντίδα πριν από εφτακόσια τόσα χρόνια, φέρει το παράξενο προσωνύμι της Σικελιάς. Αυτό ήταν το έναυσμα που οδήγησε την Κάλλη Γουργιώτου να ερευνήσει το θέμα. Το προσωνύμι και το επικείμενο πανοραμικό ταξίδι στην Σικελία. Έχει γούστο να σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο τούτη η χιώτικη ομορφοκκλησιά με τη μεγαλόνησο που χωρίζει την Ανατολική από την Δυτική Μεσόγειο.

Ευτυχώς η Χίος διαθέτει την εξαιρετική Βιβλιοθήκη Κοραή. Αλλά και μία πλουσιότατη βιβλιογραφία. Οπότε οι διακοπές εξελίχθηκαν σε μελετητική περίοδο, για να απαντηθεί το ερώτημα. Κι από τη μελέτη προέκυψε ένα κείμενο, που θα το βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

Α! Να προστεθεί στα στοιχεία ότι ο Μιχαήλ Η΄ ο Παλαιολόγος, που ανακατεύεται ευφυώς στο κουβάρι των υποθέσεων, ήταν ο πατέρας της Μαρίας των Μογγόλων. Ο σύζυγος της ο Αμπακά, πέθανε ή δολοφονήθηκε την Πρωταπριλιά του 1282, δηλαδή δυο μέρες μετά τον ξεσηκωμό στην Σικελία. Έτσι, για να συνδεθούμε και με την ανατολική άκρη της Οικουμένης, αλλά και με ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο.

pdfΚάλλη Γουργιώτου, Η όμορφη Παναγία η Σικελιά της Χίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Καληνύχτα Κεμάλ» τραγουδούσαμε