ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Σας περιμένουμε για την πανοραμική ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 12.30 το μεσημέρι.
Με την ευκαιρία, θα εορτάσουμε τη γεωργιανή έκδοση του βιβλίου Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα από την εποχή του Χαλκού ως τις αρχές του 20ου αιώνα, που παρουσιάστηκε στην Τιφλίδα στις 19 Δεκεμβρίου του 2008.

Η ανανεωμένη και εμπλουτισμένη ελληνική έκδοση του 2001 (Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα) μεταφράστηκε στα γεωργιανά από τρεις συνεργάτιδες του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας, με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος». Το Πανόραμα παραχώρησε τα πνευματικά κι εκδοτικά δικαιώματα για τη γεωργιανή γλώσσα και έθεσε στην διάθεση της εκδοτικής ομάδας το ψηφιοποιημένο φωτογραφικό και χαρτογραφικό υλικό της ελληνικής και αγγλικής έκδοσης.
Η μετάφραση από τα ελληνικά έγινε από τις επίκουρες καθηγήτριες Μήδεια Αμπουλασβίλι, Μήδεια Μετρεβέλι και Κετεβάν Τσιντσάτζε. Την επιμέλεια είχαν οι καθηγήτριες Σοφία Σιαμανίδου και Μάκα Καμουσάτζε. Τη γενική εποπτεία είχε ο Καθηγητής Ριζμάγκ Γκορντεζιάνι, Διευθυντής του Ινστιτούτου και καλός φίλος του Πανοράματος από το 1989, όταν άρχισε το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Ανταλλαγών με τους Γεωργιανούς ελληνιστές.

Θυμίζουμε ότι υπεύθυνη εκ μέρους του Πανοράματος ήταν η αείμνηστη Βάσω Μουσή, η μεγάλη απούσα από την εκδήλωση στην Τιφλίδα.
Απόντες και οι αείμνηστοι καθηγητές Αλεξάντερ Αλεξίτζε και Οτάρ Λορτκιπανίτζε, οι οποίοι είχαν τιμήσει την έκδοση του 1991 με σημαντικά άρθρα. Παραβρέθηκαν όμως στην εκδήλωση τα παιδιά τους, διαπρεπή μέλη της σύγχρονης επιστημονικής κοινωνίας της Γεωργίας, καθώς και άλλοι παλαιοί φίλοι με τους οποίους ανανεώσαμε τους εικοσαετείς δεσμούς μας.
Παρούσα ήταν επίσης και η κυρία Μαρία Αφθονίδου, μέλος του Πανοράματος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Διεθνών Σχέσεων και Πολιτιστικών Ανταλλαγών Αθήνας-Καλύμνου (που έχει φιλοξενήσει στα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Κάλυμνο φοιτητές και νέους επιστήμονες από τη Γεωργία).

Τα στοιχεία της γεωργιανής έκδοσης: Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας Ιβάνε Τζαβαχισβίλι, Ινστιτούτο Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πρόγραμμα «Λόγος», Τιφλίδα 2008. Σελίδες 480, φωτογραφίες 370, χάρτες 43. Μπορείτε να δείτε το βιβλίο και να το θωπεύσετε το Σάββατο 24/1 στο Πανόραμα. Η έκδοση φαίνεται να είναι παραδειγματική.