ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (11.00 με 1.30)

Η Κίττυ Βεργωτή θα παρουσιάσει το βιβλίο που έγραψε για το χρονικό της οικογένειάς της, μιας επιφανούς οικογένειας του Ηρακλείου, και θα μας μιλήσει για την περιπέτεια της έρευνας, τον αγώνα της καταγραφής, την εμπειρία της γραφής και της σύνθεσης, την απόφαση της έκδοσης. Πρόκειται για έναν άθλο τον οποίο έφερε σε πέρας μία φίλη. Κι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ένα τεκμηριω-μένο έργο, που συνθέτει την προφορική ιστορία, τις μνήμες και τα βιώματα με τις γραπτές πηγές και το υλικό των κρητικών αρχείων. Μία οικογενεια-κή ιστορία από την οποία αναδύεται η ζωή του Ηρακλείου, μίας πόλης με μεγάλη παράδοση και πολιτισμό (πριν εισβάλλει ο τουρισμός στην Κρήτη).
Με την πεποίθηση ότι ο καθημερινός βίος και η προφορική ιστορία είναι οι πλουσιότερες και πιο αγνοημένες πηγές του υλικού της Ιστορίας, κι ότι έχουμε πολλά να ωφεληθούμε από την εξιστόρηση της Κίττυς –για να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο τις μνήμες, δηλαδή την προσωπική και, εντέλει, τη συλλογική κληρονομιά–, σας καλούμε σε αυτή τη συνάντηση που οργανώνει το Αρχείο του Πανοράματος.
Θα έχουμε και νεότερα να σας πούμε για την πορεία της δουλειάς στο Αρχείο. Παρακαλούμε να δηλώσετε εγκαίρως συμμετοχή.

Κίττυ Βεργωτή - Ιερωνυμάκη
Οι ρίζες μου

Πώς φτάνει ο άνθρωπος στη ζωή, αν όχι από τους προγόνους του; Και οι πρόγονοί του είναι ένας άπιαστος, μικρός κόκκος άμμου που συνέβαλε στην ιστορία της οικογένειάς του, στην ιστορία του τόπου του.
Ξεκίνησα να γράφω όπως ακριβώς μας διηγόταν τα γεγονότα ο πατέρας, η μητέρα και οι θείοι μου, διηγήσεις που συχνά θύμιζαν παραμύθι. Άθελά μου, μέσα από το γράψιμο παρασύρθηκα, ξεγλίστρησα, έψαξα αρχεία, απλώθηκα σε λεπτομέρειες…
Το όλο εγχείρημα αφιερώθηκε στα εγγόνια μου. Σε αυτά πήγε η σκέψη μου όταν αποφάσισα να μπω στην περιπέτεια της επιμέλειας και, τελικά, της έκδοσης του κειμένου. Είναι, Οι ρίζες μου, ο κορμός ενός δέντρου, που τα τρυφερά και αψηλά κλαδιά του, τα εγγόνια μου, θα έχουν να δώσουν με τη σειρά τους, στους δικούς τους απογόνους!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ