ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

001Για τη χώρα που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε. Για τον μεγάλο πολιτισμό και την ύψιστη ευγένεια των εξαιρετικών ανθρώπων που είχαμε την τύχη να συναντήσουμε. Για όλα αυτά που είδαμε, που μάθαμε, που νιώσαμε, που αγαπήσαμε.

Για όλα όσα μας ξάφνιαζαν, και μας γοήτευαν, και μας ξανάφερναν λησμονημένες εικόνες κι ακούσματα, αισθήσεις και αισθήματα από το παρελθόν. Για τους κατοικημένους ερειπιώνες και τα δεκάδες ακατοίκητα βυζαντινά χωριά. Τις χρυσές ψηφίδες στο Μεγάλο Τζαμί της Δαμασκού και την ανεμοθύελλα στα ερείπια της Ντούρας Ευρωπού. Για τα απογεύματα στον Συμεών τον Στυλίτη, τις δύσεις στην έρημο, τις βραδιές στον Ευφράτη, τα ξημερώματα στην Παλμύρα.
Για τις μητροπόλεις των πέντε χριστιανικών δογμάτων στο Χαλέπι και τις παραδεισένιες αυλές πίσω από τους μαντρότοιχους των γέρικων σπιτιών. Για τον Ρωμανό τον Μελωδό και τον Εφραίμ τον Σύρο. Για τον Χάννα Μανσούρ, που εμείς τον είπαμε Ιωάννη Δαμασκηνό. Για τους Σελευκίδες και τους Ομεγιάδες. Για τον Καβάφη, που μας κρατούσε παντού συντροφιά.

Για τους κοινούς τόπους και τους άγραφους συλλογικούς κώδικες που ξαναβρήκαμε. Για τα άγνωστα πεδία του αλληλοσεβασμού και της συνύπαρξης που ανακαλύψαμε.
Για την οικουμενική διάσταση των πραγμάτων που ζήσαμε. Για την αρχοντιά της φτώχειας. Για τον πλούτο της απλής κι επαναλαμβανόμενης καθημερινότητας, ανάμεσα σε ξεραμένες μελιτζάνες και μπάμιες, ζουμί από ρόδι και καυτές πίτες απλωμένες στο πεζοδρόμιο για να κρυώσουν.

Για όλα εκείνα τα ανείπωτα που της χρωστάμε…

Οργανώνουμε για τον Φεβρουάριο του 2014, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), μία πανοραμική έκθεση με φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου.
Για να ξαναζήσουμε και να μοιραστούμε τα βιώματά μας. Να μείνει η Συρία στη μνήμη μας και η δική μας μνήμη να γίνει κτήμα όλων.