Την παραμονή

001Όπως κάθε χρόνο, οργανώσαμε πανοραμική εκδήλωση μνήμης. Κι όπως πάντα την παραμονή. Φέτος, θα τιμήσουμε τον Κωνσταντινουπολίτη, και μάλιστα Πριγκηπιανό, γιατρό και ιστοριοδίφη Ακύλα Μήλλα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των τριάντα χρόνων από την έκδοση του πρώτου βιβλίου του (Η Χάλκη των Πριγκηπονήσων, 1984).
Η Χάλκη ήταν έργο εμβληματικό. Ένα βιβλίο που τάραξε το πέλαγος της λήθης και ξανάφερε στο προσκήνιο ολόκληρη την Πόλη. Μαζί με την ολόφωτη «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», όπως αποκαλείται το νησί, αναδύθηκε σαν ιερό κήτος η μακρινή πατρίδα – η πρωτεύουσα του ελληνισμού. Ακολούθησαν η Πρίγκηπος, οι Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως, ενορίες της αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής το Πέρα κι άλλα πολλά πολύτιμα έργα, με τα οποία ο μελετητής, συλλέκτης και σχεδιογράφος Ακύλας Μήλλας ανάστησε κυριολεκτικά την Πόλη. Του την χρωστάμε αυτήν την Πόλη, γιατί δίχως το έργο του εμείς θα είχαμε μείνει ακοινώνητοι κι αυτή θα εξακολουθούσε να βουλιάζει στις τρεις θάλασσες που την περιβάλλουν.

Την εκδήλωση μνήμης και τιμής θα ανοίξει η Μαριάννα Κορομηλά, παρουσιάζοντας τον εξαίρετο ιστοριοδίφη και παλαιότατο φίλο. Ο ίδιος θα μας μιλήσει κυρίως για τον Άγιο Γεώργιο Κουδουνά, το μεγάλο προσκύνημα στην Πρίγκηπο, που αποτέλεσε και το θέμα του πρόσφατου βιβλίου του (έκδοση του Συλλόγου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Η Μνημοσύνη», με την φροντίδα των εκδόσεων Μίλητος).
Στη συνέχεια, ο Κώστας Θωμαΐδης θα τραγουδήσει με την κιθάρα του τραγούδια που αγαπάμε και που μας ταξιδεύουν μεσ’ του Βοσπόρου τα νερά (σαν τη μαούνα που φιλοτέχνησε ο Ακύλας).
Θα ακολουθήσουν κεράσματα.
>>>>>> Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι έχουν ήδη συμπληρωθεί όλες οι θέσεις κι όπως ξέρετε ο χώρος που διαθέτει το Πανόραμα είναι πολύ περιορισμένος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνάντηση μελών Πρωινή συνάντηση μελών »