ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Τριήμερο στην Αιτωλοακαρνανία και τον Αμβρακικό,
στο πλαίσιο των θεματικών ταξιδιών του Πανοράματος.
Θέμα: Το Χαβιάρι, το Αυγοτάραχο και η πλούσια Αλιεία της περιοχής

Παρασκευή πρωί 19/2 – Κυριακή βράδυ 21/2/2010
Ξεναγεί η Ελένη Πετρούτσου

Για το τρίτο θεματικό ταξίδι του Πανοράματος, η Ελένη Πετρούτσου ετοίμασε ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο στην Αιτωλοακαρνανία. Στην ξεχασμένη Αιτωλο-ακαρνανία, με τις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες, τα μεγάλα και τα μικρά ποτάμια, τα παράκτια οικοσυστήματα, τους βάλτους και τις αλυκοποιημένες εκτάσεις. Σε αυτόν τον παραμελημένο ψαρότοπο της Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος, παρά τον φυσικό πλούτο και τις ομορφιές που διαθέτει, βουλιάζει λόγω της κακοδιαχείρισης που ασκούν οι ιθύνοντες.

Μία περιοχή εντελώς ιδιαίτερη, παραλίμνια και μαγευτική, σπαρμένη με αρχαία και βυζαντινά μνημεία, πολλά από τα οποία έχουν πρόσφατα συντηρηθεί ή αναστηλωθεί αλλά εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα.

Κι από «τη θάλασσα εκεί τη ρηχή και την ήμερη, τη θάλασσα εκεί την πλατιά, τη μεγάλη» (Κωστής Παλαμάς, «Μια πίκρα», από τη συλλογή Καημοί της Λιμνοθάλασσας), θα πάμε έως την ηπειρωτική Νικόπολη, έναν από τους πλέον εκτεταμένους και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της ρωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής Ελλάδας. Εκτός από τα Τείχη και το Υδραγωγείο, το Στάδιο, το Θέατρο και τις βασιλικές με τον πλούσιο ψηφιδωτό διάκοσμο, οι πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν τη βάση του εντυπωσιακού μνημείου που ανήγειρε ο Οκταβιανός Αύγουστος για τη νίκη του στο Άκτιο (τον Σεπτέμβριο του 31 π.Χ.) και την εγκαθίδρυση της λατρείας του θεοποιημένου αυτοκράτορα. Εδώ, εξάλλου, δίπλα στους γαριδότοπους και τις φωλιές των αργυροπελεκάνων του Αμβρακικού, «γεννήθηκε» η Αυτοκρατορική εποχή –τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο.

Εγγραφές από τις 10 Ιανουαρίου. Μόνον για συνδρομητές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΛΑΚΩΝΙΑ