ΛΕΣΒΟΣ η ΕΛΑΙΟΦΟΡΟΣ

ΛΕΣΒΟΣ η ΕΛΑΙΟΦΟΡΟΣ
ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ
Παρασκευή 11 με Κυριακή 13 Φεβρουαρίου

Θέμα: Η Ελιά και το Λάδι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/2. Αναχώρηση με πτήση της ΟΑ στις 9.45 για τη Μυτιλήνη και μεταφορά στο Ξενοδοχείο Blue Sea.
Περιήγηση στην πόλη, ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο διπλανό Μουσείο Ψηφιδωτών. Νωρίς το απόγευμα αναχώρηση για το κεφαλοχώρι Αγία Παρασκευή, που βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού και διαθέτει, εκτός των άλλων, ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Ελαιουργίας το οποίο οργανώθηκε από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και λειτουργεί στο παλαιό ελαιοτριβείο της Αγιά Παρασκευής, στη θέση Αλωνέλλι.
Τον περασμένο Απρίλιο είχαμε επισκεφθεί το Μουσείο της Ελιάς στην Σπάρτη, εκείνο αφιερωμένο στην ελιά και το λάδι, ενώ αυτό της Λέσβου στην ελαιοπαραγωγή –εξάλλου, μέχρι πριν από τρεις ή τέσσερις δεκαετίες και για τα προηγούμενα εξακόσια χρόνια, η ελιά ήταν σχεδόν μονοκαλλιέργεια στο νησί κι έτσι, ένα σημαντικό κομμάτι του λέσβιου πολιτισμού, όπως και της φυσιογνωμίας του τόπου, είναι άρρηκτα δεμένα με αυτό το ευλογημένο δέντρο της Μεσογείου. Θα περπατήσουμε στο χωριό, για να δούμε το εντυπωσιακό Σχολείο και τον Ταξιάρχη, και θα καταλήξουμε στο Μουσείο όπου θα δοθεί διάλεξη με θέμα «Το λάδι», πριν ξεναγηθούμε στους μουσειακούς χώρους. Θα ακολουθήσει φαγοπότι σε τοπική ταβέρνα (οι μεζέδες και τα πιο απλά φαγητά της Λέσβου έχουν ιδιαίτερη νοστιμιά, όπως και οι άνθρωποι).
ΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Εκκλησίας του Ταξιάρχη και η επίσημη άδεια εκδόθηκε από τις οθωμανικές αρχές πριν από 100 χρόνια, δηλαδή το 1911, ενώ τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς πουλήθηκε η πρώτη ποσότητα ελαιοπυρήνας και τον Σεπτέμβριο το πρώτο λάδι. Επειδή ήταν κοινοτική ιδιοκτησία ονομάστηκε «Του Κοινού η Μηχανή» (τότε ακόμα επικρατούσε η κοινοτική συνείδηση, η συνείδηση της κοινής ευθύνης ή, ας μοιάζει και οξύμωρο, η συνείδηση του πολίτη-υπηκόου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Η σπουδαία αυτή κοινοτική επιχείρηση έκλεισε το 1967, εποχή των ανελέητων πολιτικών διώξεων και της κορύφωσης του μεταναστευτικού ρεύματος.

Σάββατο 12/2. Ολοήμερη επίσκεψη στο Πλωμάρι. Το πρωινό θα το περάσουμε κοντά στην οικογένεια Καλαμποκά, η οποία έχει μία μικρή μονάδα παραγωγής εξαιρετικής ποιότητος βιολογικό λάδι – με περγαμηνές και βραβεία – που το εξάγουν στις Σκανδιναβικές χώρες. Θα μας μιλήσουν για τις βιολογικές καλλιέργειες ελιάς και θα μας ξεναγήσουν στον ελαιώνα, στο τυποποιητήριο, όπου θα γευτούμε λάδι από διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με επίδειξη παραγωγής σαπουνιού. Θα συνεχίσουμε με την επίσκεψη του Μουσείου Ούζου στο Πλωμάρι. Κατά την επιστροφή στη Μυτιλήνη, θα σταθούμε στο αναστηλωμένο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά, στην περιοχή Παπάδο.

Να σημειωθεί ότι ο Δούκας κατάγεται από το χωριό Βαφειός, της περιοχής Μολύβου, κι επιστρέφει συχνά στη γενέτειρα.

Κυριακή 13/2. Μετά το πρωινό, φεύγουμε για τον Μόλυβο. Ακολουθώντας τον δρόμο με κατεύθυνση βόρεια, κι έχοντας συνεχώς τα παράλια της Μικράς Ασίας στα δεξιά μας κι ύστερα απέναντι, θα φθάσουμε στη γραφική Συκαμιά, για να ξαναθυμηθούμε τον Στρατή Μυριβήλη και την Παναγιά τη Γοργόνα, τον Βασίλη τον Αρβανίτη και τόσα άλλα έργα του μεγάλου λογοτέχνη. Η θέα από το χωριό, το οποίο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στη πλαγιά του Λεπέτυμνου, είναι μαγευτική. Απέναντι βρίσκεται η αιολική Άσσος (εκείνη η τόσο εντυπωσιακή αρχαία και βυζαντινή πόλη στον Αδραμυττινό κόλπο, ο οποίος σχηματίζεται ανάμεσα στη Λέσβο και την Χερσόνησο της Τρωάδας). Φτάνοντας στον Μόλυβο, θα περιδιαβάσουμε τα στενά κατεβαίνοντας από το κάστρο προς την παραλία, όπου μπορούμε να γευματίσουμε. Το απόγευμα θα επιστρέψουμε από τον συνήθη δρόμο Μόλυβος-κόλπος Καλλονής-Μυτιλήνη. Η πτήση της AEGEAN αναχωρεί στις 20.15.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ: από το Σάββατο 15/1 έως τις 24/1. Παρακαλούμε να εγγραφείτε το συντομότερο γιατί το διάστημα μέχρι την αναχώρηση είναι ελάχιστο. Ομάδα 24-32 άτομα. Μόνο για συνδρομητές του Πανοράματος.

Αν μας ευνοήσει ο καιρός, η αιολική μεγαλόνησος του Ανατολικού Αιγαίου είναι υπέροχη αυτή την εποχή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΡΑΝΙΚΗ