ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ

001Φοινικικές χάντρες-γούρια, 4ος π.Χ. αι.Λ Ι Β Α Ν Ο Σ
Πέμπτη 24 – Κυριακή 27 Μαρτίου
Ξεναγεί η Μαριάννα Κορομηλά, συνοδεύει ο Δημήτρης Ξανθούλης

ΠΕΜΠΤΗ 24/3 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
με Middle East στις 11.15 το πρωί, άφιξη στη Βηρυτό στη 1.00
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/3
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από τη Βηρυτό στις 6.30 το απόγευμα, άφιξη στην Αθήνα στις 7.50
Τρεις διανυκτερεύσεις στη Βηρυτό.

Οι καιρικές συνθήκες αυτή την εποχή αντιστοιχούν με αυτές στην Κρήτη ή την Κύπρο: κυμαίνονται από χειμωνιάτικες με χιόνια στα βουνά (τα όρη Λίβανος και Αντιλίβανος κρατάν μέχρι τις αρχές του θέρους τα χιόνια) έως ευχάριστα ανοιξιάτικες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις φοινικικές πόλεις των παραλίων: Βύβλος, Σιδώνα και Τύρος.
Στη Βηρυτό ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και περιήγηση στην πόλη. Το απόγευμα της Παρασκευής: θα παρακολουθήσουμε τους Χαιρετισμούς στον μητροπολιτικό ναό των Ορθοδόξων.
Κοιλάδα της Μπεκάα: ξενάγηση στον εκτεταμένο και άκρως εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο του Μπάαλμπεκ (η ελληνορωμαϊκή Ηλιόπολις) και στο Αντζάρ, μία από τις λιγοστές πρωτοϊσλαμικές πολιτείες που σώθηκαν, τουλάχιστον σε επίπεδο θεμελίων και μερικώς αναστηλωμένων μνημείων. Αν υπάρξει χρόνος: επίσκεψη σε κτήμα της Κοιλάδας, με αμπελώνες και καλή κάβα.

Ομάδα 26-36 άτομα. Εγγραφές από την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ.

Σχετικά με τα πανοραμικά ταξίδια, θέλουμε και πάλι να θυμίσουμε ορισμένες προϋποθέσεις και να εξηγήσουμε μερικά πράγματα.
Τα ταξίδια έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ακολουθούν συνήθως το πρόγραμμα των διαλέξεων (που είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό) και γίνονται μόνον για τον κύκλο των συνδρομητών του Πανοράματος. Θεωρούμε απαραίτητο να διαβάζετε προσεκτικά το πρόγραμμα, πριν δηλώσετε συμμετοχή. Εκεί γράφονται αναλυτικά οι ιδιαιτερότητες κάθε ταξιδιού, περιγράφονται οι δυσκολίες (για να ξέρει εκ των προτέρων κανείς τι θα αντιμετωπίσει) και οι όροι που θέτει η κάθε χώρα (πχ για τον Λίβανο: το διαβατήριο δεν πρέπει να έχει σφραγίδα Ισραήλ).

Οι δικοί μας πανοραμικοί όροι είναι βασικά τρεις:
Η αυστηρή τήρηση των ωραρίων.
Η μη χρήση κινητών τηλεφώνων όταν βρίσκονται μαζί τα μέλη της ομάδας, είτε σε ξενάγηση, είτε σε περιήγηση, είτε σε εστιατόρια, πούλμαν κλπ. Δύσκολο πια στην εποχή μας, αλλά όχι κι ακατόρθωτο. Αλλιώς, το ταξίδι χάνει το νόημά του.
002Ο τρίτος όρος είναι το ομαδικό πνεύμα και η καλή διάθεση, με τα οποία πρέπει να εξοπλίζεται ο κάθε ταξιδιώτης που αποφασίζει να ακολουθήσει ένα πανοραμικό ταξίδι. Ο ατομικισμός είναι ίδιον της φυλής, αλλά για να λειτουργήσει μία ομάδα, που βρίσκεται σε καθημερινή υποχρεωτική επαφή, χρειάζεται να δεχτούν όλοι το γεγονός ότι δεν είναι μόνοι ή με την δική τους αποκλειστικά παρέα και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η λήψη φωτογραφιών δεν είναι ικανή δικαιολογία για να βλέπουμε όλα τα μνημεία με την πλάτη των καλών φωτογράφων σε πρώτο πλάνο!
Το Πανόραμα διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή μία συμμετοχή εάν η συμπεριφορά κάποιου σε προηγούμενο ταξίδι δεν ήταν εκείνη που απαιτείται για να συνυπάρξει κανείς με μία ομάδα. Εξάλλου, δεν είμαστε όλοι πλασμένοι για ομαδικά ταξίδια –ή μπορεί να περνούμε μία εποχή κακής διάθεσης κι έτσι η υπομονή και η κατανόηση να μάς έχουν εγκαταλείψει.
Τα πανοραμικά ταξίδια φιλοδοξούν να αποτελέσουν μία διαφορετική ταξιδιωτική πρόταση και τα περισσότερα μέλη μάς ακολουθούν για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Καλά ταξίδια, λοιπόν, και μην ξεχνάτε την προτροπή του Αλεξανδρινού

« ... να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιό άφθονα ηδονικά μυρωδικά ... »

 

 

 

 

003Μπάαλμπεκ. Μάρτιος 1993, φωτ. Α.Α.