Νάπολη και Πομπηία

Πενθήμερο Ταξίδι: 24 με 28 Φεβρουαρίου (περιλαμβάνεται η Καθαρά Δευτέρα)

Ξεναγεί η Μάχη Καρανίκη. Συνοδεύει ο Δημήτρης Ξανθούλης
και ξεναγεί στα μνημεία και στα έργα τέχνης της εποχής Μπαρόκ.
Ομάδα 25-30 άτομα. Εγγραφές από τις 10 Ιανουαρίου. Μόνο για συνδρομητές του Α.ΠΑΝ.

Πριν από 1.993 χρόνια, η έκρηξη του Βεζούβιου έθεσε τέρμα στη ζωή των ελληνορωμαϊκών πόλεων του κόλπου της Νεαπόλεως. Η καταστροφή ήταν απερίγραπτη, αλλά χάρη στη φοβερή λάβα σώθηκαν απίστευτοι θησαυροί. Κι εμείς, περιηγητές, επισκέπτες και τουρίστες, έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε τις πόλεις όπως έμειναν εκείνον τον Αύγουστο του 79 μ.Χ. και να δούμε τα μοναδικά έργα τέχνης που αποκολλήθηκαν από τις επαύλεις, τις οικίες και τους δημόσιους χώρους των πόλεων της περιοχής και στεγάζονται στα μουσεία της Νάπολης.
Πέρα από όλα τα άλλα –ή πάνω από όλα τα άλλα– ένα ταξίδι στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής, μίας ομορφιάς που σου κόβει την ανάσα. Και ποιος δεν θα ήθελε να δει ή να ξαναδεί το πομπηιανό κόκκινο ή το νειλοτικό πράσινο, εκείνες τις εξαίσιες φυσιογνωμίες και τις τοιχογραφίες που αναπαράγουν πρότυπα του Απελλή, του Τιμόμαχου και του Νικία, ή το περίφημο ψηφιδωτό με τον Αλέξανδρο και τον Δαρείο στη μάχη της Ισσού;

Αναχώρηση για τη Ρώμη με Alitalia το μεσημέρι της Παρασκευής 24/2 – επιστροφή αργά το βράδυ της Τρίτης 28/2/2012. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην Πομπηία, το Ερκουλάνουμ, τα μουσεία, τις εκκλησίες και τα παλάτια της Νάπολης.

Για το βράδυ 25 ή 26 Φεβρουαρίου: Teatro di san Carlo, ένα από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα στον κόσμο (χτισμένο το 1737), ο μεγάλος πιανίστας Aldo Ciccolini, επιστρέφει στην γενέθλια πόλη του, με την ορχήστρα του San Carlo. Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στον Μότσαρτ. Όσοι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται μπορούν να κλείσουν εισιτήρια από την Ιστοσελίδα του Θεάτρου (δες αναλυτικό ταξιδιωτικό πρόγραμμα).

Δύο βιβλία που σας προτείνουμε, και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα, είναι:

Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Περί της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής. 35ο Βιβλίο της ‘Φυσικής Ιστορίας’, (Άγρα, Αθήνα 1994). Πάρα πολύ καλή μετάφραση από τα λατινικά των Τάσου Ρούσσου και Αλ. Λεβίδη και εξαιρετική επιμέλεια (πρόλογος, σημειώσεις, επιλογή εικόνων, βιβλιογραφία) του ζωγράφου Αλέκου Λεβίδη. Και μόνον οι σημειώσεις, εκατοντάδες μικρά δοκίμια και μονογραφίες, αποτελούν ένα βιβλίο από μόνες τους. Αυτό το έργο αναφοράς είναι ό,τι σημαντικότερο έχει γίνει για την αρχαία ελληνική ζωγραφική. Ο Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος, ο επιλεγόμενος Πρεσβύτερος, γεννήθηκε το 23 ή 24 μ.Χ. στο Κόμο της Βόρειας Ιταλίας και πέθανε στις 24 Αυγούστου του 79, πνιγμένος από τους δηλητηριώδεις ατμούς της έκρηξης του Βεζούβιου που κατέστρεψε την ελληνορωμαϊκή Πομπηία.

Danila Comastri Montanari, Θάνατοι στην Πομπηία, οι έρευνες του Πόπλιου Αυρηλίου, μετάφραση Σταύρος Παπασταύρου (Άγρα, Αθήνα 2004), αστυνομικό μυθιστόρημα. Στην Ρώμη του 1ου μ.Χ. αι. ο συγκλητικός Πόπλιου Αυρήλιος Στάτιος –ο διασημότερος πλέον πρωταγωνιστής όλων των «λατινικών αστυνομικών μυθιστορημάτων» της Ντανίλα– τρέφει μία αχόρταγη περιέργεια για τα αινίγματα. Πεισμένος επικούρειος, αυτός ο αμετανόητος γόης θέτει πρόθυμα τη διαίσθησή του στην υπηρεσία των φίλων του, για να εμποδίσει εγκλήματα, εκδόσεις και συνωμοσίες. Μαζί με τον Κάστορα, έναν πανούργο και αυθάδη Έλληνα δούλο, και την εκκεντρική Πομπονία, περιφέρει τη λευκή του τήβεννο στην επικράτεια μίας όχι και τόσο ειρηνικής Pax Romana. Πομπηία, έτος 47 μ.Χ…

Τα θέματα που πραγματεύονται τα δύο εντελώς διαφορικού περιεχομένου βιβλία αφορούν, βεβαίως, και τους ακροατές του πρώτου κύκλου διαλέξεων «Η Αυτοκρατορία των τριών ηπείρων».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ