ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Τεχεράνη, Ισπαχάν, Γιαζντ, Ναΐν, Πασαργάδες, Περσέπολη, Σιράζ, Φιρούζ αμπάντ: με το Πανόραμα στο ιρανικό οροπέδιο και στα όρη του Ζάγρου το Πάσχα του 2012

Ξεναγεί η Μαριάννα Κορομηλά. Συνοδεύουν ο Δημήτρης Ξανθούλης και τοπική αγγλόφωνος ξεναγός.
Αναχώρηση από την Αθήνα αργά το απόγευμα της Παρασκευής 6 Απριλίου – επιστροφή το πρωί της Τρίτης 17 Απριλίου.
Εγγραφές από την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, μόνον για συνδρομητές. Εγγραφείτε εγκαίρως. Ομάδα 26-30 ταξιδιωτών.

Σημειώνουμε κατ’ αρχήν το θέμα της διεθνούς πολιτικής κατάστασης που δημιουργήθηκε με τα πυρηνικά του Ιράν και τις απειλές της Δύσης, μία ιστορία που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον. Γενικά, υπάρχει η εντύπωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις τουλάχιστον μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Φυσικά, σε οποιαδήποτε περίπτωση επιδείνωσης θα ακυρωθεί το ταξίδι. Αλλά εμείς πρέπει από τώρα να εξασφαλίσουμε τις θέσεις στο αεροπλάνο – ήδη είναι πολύ αργά. Τις κρατάμε με τα δόντια.
Λάβετε υπόψη σας ότι το ταξίδι είναι αρκετά κουραστικό, εκτός από το άνετο τετραήμερο στο Ισπαχάν. Έχει δύο πολύωρες νυκτερινές πτήσεις (στον πηγαιμό και στην επιστροφή) κι επιπλέον δύο πολύ πρωινά ξυπνήματα. Κι ακόμα, ότι οι κυρίες είναι υποχρεωμένες να φορούν μεγάλη μαντίλα σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού και σε όλους τους δημόσιους χώρους (εστιατόρια κλπ), ενώ κυρίες και κύριοι πρέπει να είναι πολύ συντηρητικά ντυμένοι. Οι ταξιδιώτες θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες. Φυσικά, οι πάντες πρέπει να βγάζουν τα παπούτσια τους για να μπουν στα τζαμιά.

Ο καιρός είναι ιδανικός τέτοια εποχή: ευχάριστα ανοιξιάτικος με πολλή ανεκτή ζέστη. Και η χώρα, βέβαια, έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον από κάθε άποψη.

Εμείς θα επισκεφθούμε περιοχές του ιρανικού οροπεδίου νότια και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, δηλαδή την φαρδιά λουρίδα ανάμεσα στα όρη του Ζάγρου (που χωρίζουν το Ιράκ από το Ιράν) και την απέραντη έρημο, ενώ θα κινηθούμε και στις παρυφές της ερήμου αλλά και στις ανατολικές πλαγιές του Ζάγρου. Βάλαμε μία πρόσθετη ημέρα στο Ισπαχάν γιατί θεωρούμε ότι το τετραήμερο αξίζει τον κόπο. Εξάλλου, θα έχουμε την ευκαιρία να πάμε το πρωί του Πάσχα σε μία από τις αρμενικές εκκλησίες της Τζούλφα (αρμενική συνοικία του Ισπαχάν), γεγονός ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Προσθέσαμε, επίσης, μία ολοήμερη εκδρομή εκτός συνηθισμένων τουριστικών τόπων: από το Σιράζ στο Φιρούζ αμπάντ, δηλαδή πολύ νοτιότερα. Εκτός από τα σασανιδικά ερείπια που υπάρχουν στο Φιρούζ αμπάντ, η διαδρομή έχει ενδιαφέρον και γιατί βρίσκεται έξω από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, και γιατί στην περιοχή κινούνται ακόμα νομάδες – αν είμαστε τυχεροί θα τους δούμε με τα πολύχρωμα ρούχα τους και τα ζώα τους. Ιδανικά, πρέπει να πάει κανείς Παρασκευή γιατί βγαίνουν κι όλοι οι Ιρανοί στις εξοχές, όπου περνάνε οικογενειακά όλη την ημέρα, αλλά όπως και να το γυροφέραμε το πρόγραμμα στάθηκε αδύνατον να βρούμε την πολυπόθητη Παρασκευή.
Δυστυχώς, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Τεχεράνη είναι κλειστό λόγω επισκευών. Θα δούμε το Αρχαιολογικό και μερικά ακόμα, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Χαλιών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Παρασκευή 6/4. Αναχώρηση με Turkish Airlines στις 19.25 – άφιξη στην Πόλη στις 20.45 και πάλι με Τουρκικές Αερογραμμές αναχώρηση για Σιράζ στις 21.45.
Σάββατο 7/2. Άφιξη στο Σιράζ (τοπική ώρα) στις 2.45, όπου θα παραλάβουμε τις αποσκευές που θα έχουμε δώσει στην Αθήνα. Διαδικασίες τελωνειακές κλπ. Μετάβαση στο Hotel Homa (5 αστέρων, ικανοποιητικό). Αναχώρηση στις 10.30 το πρωί για το Firooz abad. Αργά το απόγευμα, περιήγηση στο Σιράζ.
Κυριακή 8/4. Αναχώρηση στις 6.00 το πρωί για την Περσέπολη. Μετά την πολύωρη ξενάγηση στην Περσέποληο, επίσκεψη στους τάφους των Αχαιμενιδών βασιλέων και στις σασανιδικές βραχογραφίες που βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Αργά το απόγευμα, στο Σιράζ θα επισκεφθούμε τους κήπους με τους τάφους των μεγάλων ποιητών του ιρανικού Μεσαίωνα: Χαφέζ και Σα’αντί.

001Δευτέρα 9/4. Αναχώρηση στις 7.30 με βαλίτσες και προορισμό την πόλη Γιάζντ / Yazd. Στον δρόμο θα επισκεφθούμε τους Πασαργάδες (αρχαιολογικός χώρος, όπου και ο τάφος του Κύρου του Μεγάλου) και την κωμόπολη Abarkuh. Στο Yazd θα μείνουμε δύο νύχτες στο Hotel Safieh (4 αστέρων, μέτριο). Θα επισκεφθούμε τον σύγχρονο Ναό των Ζωροαστρών και τους Πύργους της Σιωπής (παλαιά ζωροαστρικά μέρη εναπόθεσης των νεκρών), τα ισλαμικά τεμένη, την παλαιά αγορά και τις γειτονιές με τα πλινθόκτιστα σπίτια.

Τετάρτη 11/4. Αναχώρηση το πρωί στις 7.45 με βαλίτσες και κατεύθυνση το Ισπαχάν. Αν μας παίρνει ο χρόνος, θα επισκεφθούμε τις κωμοπόλεις Mehriz και Saryazd στα περίχωρα του Γιάζντ. Στον δρόμο θα σταθούμε στο χωριό Ardakan και στην κωμόπολη Ναΐν / Na’in, όπου θα επισκεφθούμε το σελτζουκικό Τζαμί, το Εθνολογικό Μουσείο Kavir (αν είναι ο φύλακας στη θέση του), την παλαιά αγορά και το κοντινό χωριό Mohammadieh. Βράδυ, φτάνουμε στο Ισπαχάν. Θα μείνουμε τέσσερις νύχτες στο Hotel Abbasi (το παλαιό καραβάν σαράι με τον θαυμάσιο κήπο).

 

 

 

002Ναΐν, στις παρυφές της μεγάλης ερήμου. Το Τζαμί της Παρασκευής είναι ένα από τα παλαιότερα τζαμιά στο Ιράν. Χτίστηκε πιθανώς τον 8ο αιώνα πάνω στα θεμέλια ζωροαστρικού ναού, όπως συνέβη σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις. Ανοικοδομήθηκε τον 11ο αιώνα, την εποχή της κυριαρχίας των Μεγάλων Σελτζούκων της Βαγδάτης. Έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές κι έχει επισκευαστεί κατά καιρούς, αλλά διατηρεί την βασική αρχιτεκτονική δομή του, ένα μικρό μέρος από την αρχική του διακόσμηση (11ος αι.) και τη γαλήνια μεγαλοπρέπεια των σελτζουκικών μνημείων εκείνης της πρώιμης εποχής.Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μέγα Σάββατο και το πρωινό του Πάσχα (12-15/4) στο Ισπαχάν θα επισκεφθούμε: τζαμιά, παλάτια, κήπους, μεσαιωνικές γέφυρες, αρμενικές εκκλησίες (Djoulfa), διάφορες γειτονιές, και θα έχουμε οπωσδήποτε ένα ολόκληρο απόγευμα ελεύθερο.
Κυριακή του Πάσχα 15/4. Αναχώρηση μετά το μεσημέρι αεροπορικώς για την Τεχεράνη, όπου θα μείνουμε και την Δευτέρα. Hotel Laleh, 4 αστέρων, πολύ ικανοποιητικό. Στις 16/4 θα κάνουμε μία βόλτα στην πόλη και στην Δημοτική Αγορά, θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Χαλιών και πιθανώς ένα από τα ανάκτορα.
Δευτέρα της Διακαινησίμου 16/4 (προς Τρίτη 17/4). Τα μεσάνυχτα φεύγουμε από το ξενοδοχείο για το Αεροδρόμιο, όπου οι διαδικασίες και οι ουρές είναι απερίγραπτες.
Τρίτη 17/4. Η πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών για την Πόλη αναχωρεί στις 3.25 (τοπική ώρα). Άφιξη στην Πόλη στις 5.20 (τοπική ώρα). Αναχώρηση για την Αθήνα στις 8.05 και άφιξη στην Αθήνα στις 9.30 το πρωί.

Υπενθυμίζουμε τους πανοραμικούς ταξιδιωτικούς όρους: τήρηση ωραρίων και κλειστά τα κινητά τηλέφωνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

003