Αργολικός με έδρα τις Σπέτσες

001Ένα εντελώς ιδιαίτερο τριήμερο για να αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι βουτηγμένοι σε μια μικρή και φιλική θάλασσα, φορτωμένη με μνήμες.
Ο Άδωνις Κύρου μας συντροφεύει και μας ξεναγεί στον Αργολικό κόλπο –τη μήτρα του ελληνικού πολιτισμού–, μας δείχνει τη νομισματική συλλογή που δώρισε στο Μουσείο των Σπετσών και μας οδηγεί στο Φράγχθι, το σπήλαιο που ανακάλυψε μια μέρα πριν από μισόν αιώνα χωρίς να υποπτεύεται ότι τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, στην διάρκεια των ανασκαφών, θα ανέτρεπαν την εικόνα για την πρώιμη προϊστορική κοινωνία όχι μόνο του Αιγαίου αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.
Σημειώνουμε ότι το εξαιρετικό βιβλίο του Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού (Αθήνα 1990) είναι δυστυχώς εξαντλημένο. Περιμένουμε την ανατύπωση και ανυπερθέτως τον δεύτερο τόμο.

Και ο Κώστας Καραμαλής, που ανέλαβε όλη την οργάνωση του τριήμερου, μας μιλάει για τις Σπέτσες, τη ναυαρχίδα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, το νησί όπου περνάει ο ίδιος ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες.

Θα φύγουμε από την Αθήνα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 4/10 και το πούλμαν θα μας αφήσει στην Κόστα, δυο μίλια από τις Σπέτσες. Από εκεί και πέρα θα κινηθούμε με καΐκια, με βάρκες και πεζή. Οι διαλέξεις και η προβολή της ταινίας για την αργολική αρχαιολογία θα γίνουν στις αίθουσες του παραθαλάσσιου Ξενοδοχείου Σπέτσες, όπου θα μείνουμε.

Εκτός από το Μουσείο των Σπετσών, με τα υποθαλάσσια ευρήματα του μυκηναϊκού ναυαγίου των Ιρίων και τη νομισματική συλλογή Κύρου, θα επισκεφθούμε και το Μουσείο Μπουμπουλίνας στη Ντάπια, όπου θα μας ξεναγήσει ο ιδιοκτήτης Φίλιππος Μπούμπουλης, απόγονος της θρυλικής Σπετσιώτισσας καπετάνισσας.
Με καΐκι θα κάνουμε τον γύρο του νησιού και θα σταθούμε στον κόλπο της Ζωγεριάς, στο δυτικό άκρο του νησιού, όπου ο ΑΚ θα μας ξεναγήσει στα ευρήματα που έχει εντοπίσει ο ίδιος στην περιοχή. Ένα μέρος από αυτά έχουν ανασκαφεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

argolidaΦράγχθι, 2013. Στο σπήλαιο με τη συνεχή ανθρώπινη παρουσία ίσως από το 40000 π.Χ., αλλά σίγουρα από την Πρώϊμη Παλαιολιθική εποχή (30000 π.Χ.), μέχρι που κατέρρευσε από σεισμό γύρω στα 3000 π.Χ., η παρουσίαση και τεκμηρίωση των ευρημάτων έχει γίνει με υποδειγματικό τρόπο. Το μεσημέρι της Κυριακής 6/10, αφού περάσουμε ξανά στην Κόστα απέναντι, θα πάμε μέχρι το γαλήνιο ψαροχώρι Κοιλάδα κι από εκεί με βάρκες θα περάσουμε στην άλλη πλευρά του κολπίσκου για να πάμε στο περίφημο σπήλαιο. Τα έργα προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού σπηλαίου και του περιβάλλοντος χώρου ολοκληρώθηκαν φέτος και ο χώρος πρόκειται να ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι για το κοινό.

Ψαροταβέρνα, ψαροφαγία στο ψαροχώρι κι αναχώρηση με πούλμαν για την Αθήνα, άφιξη γύρω στις 8.00-8.30 το βράδυ.

Εγγραφές από την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013. Μόνο για μέλη.

 

pdfΜανόλης Βλάχος, Ιωάννης Αλταμούρας και Ιωάννης Κούτσης
pdfΜαρία Ζέρη, Το σπετσιώτικο σπιτικό, η Ελένη Αλταμούρα και ο γιός της

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δύο θαλασσογράφοι του 19ου αιώνα Σικελία – Sicilia »