ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ: ΙΚΟΝΙΟ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

001«Η νυφική νύχτα», το μνημόσυνο του ΜεβλανάΓια να παρακολουθήσουμε τους στροβιλιζόμενους Δερβίσηδες του Τάγματος των Μεβλεβί, στον τόπο όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κι άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Πέρσης μυστικός Τζελαλαντίν Ρουμί, ιδρυτής του Τάγματος, οργανώσαμε ένα χειμωνιάτικο τετραήμερο στην πρωτεύουσα των Σελτζούκων του Ρουμ:
Σάββατο 14 – Τρίτη 17 Δεκεμβρίου

Ξεναγεί η Μαριάννα Κορομηλά, συνοδεύει τοπικός ξεναγός

Εγγραφές από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου (μόνο για μέλη)

Ο Μεβλανά γεννήθηκε στην πόλη Μπαλκ του Χορασάν («τη χώρα του ήλιου») που βρίσκεται σήμερα στο δυτικό Αφγανιστάν, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1207. Το ταξίδι του στην Ανατολή άρχισε το 1219, όταν η οικογένεια του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Μπαλκ καθώς πλησίαζαν οι Μογγόλοι του Τσέγκις Χαν. Ήταν δώδεκα χρονών. Ύστερα από διάφορες περιπέτειες, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη λαμπρή πρωτεύουσα του ιρανόφωνου Σουλτανάτου του Ρουμ, όπου είχαν καταφύγει πνευματικοί άνθρωποι, θεολόγοι, ποιητές και καλλιτέχνες, έμποροι, επιχειρηματίες και τεχνίτες από όλη την απειλούμενη Ανατολή. Πέθανε στο Ικόνιο στις 17 Δεκεμβρίου του 1273.
«Την σορό του ξεπροβόδισαν, εκτός από τους ομόθρησκούς του, Χριστιανοί κι Εβραίοι, βαστώντας στα χέρια τα ιερά τους βιβλία και διαβάζοντας – ο καθένας στην γλώσσα του – αποσπάσματα. Πλήθη κόσμου ακολούθησαν την τελετή, κλαίγοντας και σκίζοντας τα ρούχα τους, ενώ η ορχήστρα του σουλτάνου έπαιζε μουσική και δώδεκα χορωδίες έψελναν ύμνους που ο ίδιος ο Ρουμί είχε συνθέσει.
Από τότε, κάθε χρόνο, το μνημόσυνο που γινόταν για τον μεγάλο ποιητή είχε την επωνυμία ‘η νυφική νύχτα’.
Η σορός τοποθετήθηκε σε πολυτελές μαυσωλείο, με τιμές. Τον Άγιο Μεβλανά προσκυνούν και σήμερα χιλιάδες πιστοί απ’ όλον τον κόσμο».
Καδιώ Κολύμβα, Ο Αγαπημένος (εκδόσεις Αρμός, σειρά Μούσες, Αθήνα 1995).

002Για τη πορεία του Ρουμί στα μονοπάτια του μυστικισμού θα μας μιλήσει η μελετήτρια Καδιώ Κολύμβα, στα μέσα Νοεμβρίου.
Τα βιβλία της σχετικά με το θέμα, εκτός από τον Αγαπημένο, είναι: Στον Κήπο του Αγαπημένου (2004) και Στον δρόμο του Χειμάρρου, ο Χριστός στην λογοτεχνική παράδοση του Ισλάμ (2005). Κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Αρμός.

Με την ευκαιρία, δείτε ξανά στην Ιστοσελίδα μας (στα Ημερολόγια Ταξιδιών) το ταξιδιωτικό βίντεο που φτιάξαμε το καλοκαίρι «Χαράγματα κι ένας ταρσανάς». Αυτός ο σελτζουκικός ταρσανάς είναι ένα καταπληκτικό έργο πάνω στο κύμα της Μεσογείου. Ο αρχιτέκτονας ήτανε Σύριος και η οικοδόμηση έγινε τον καιρό που ο Μεβλανά ταξίδευε από τη Βαγδάτη στη Δαμασκό και τη Μέκκα, πριν καταλήξει στο Ικόνιο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΙΝΔΙΑΣ Η ΙΝΔΙΑ ΤΟΥ 2014 »