ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (απογευματινές διαλέξεις)

mousikoiΟι μουσικοί Χάρης Λαμπράκης (νέυ) και Περικλής Παπαπετρόπουλος (σάζι) στη μουσική βραδιά στο Πανόραμα (4/2/2011)Ομιλήτρια η μουσικολόγος Σοφία Κομποτιάτη

Μέρος Α΄ Μουσικές παραδόσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Η Κωνσταντινούπολη ως πολιτισμικό και μουσικό κέντρο.
Κοσμικές και θρησκευτικές μουσικές παραδόσεις, σουλτάνοι και αυλικός πολιτισμός.
Μη μουσουλμάνοι μουσικοί και συνθέτες.
Δερβίσηδες, μυστικισμός, τεκκέδες και αστικός περίγυρος.
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, 7.00 με 9.00 η διάλεξη. Ακολουθεί κέρασμα.

Μέρος Β΄ Σύγχρονη Τουρκία, από τον Κεμάλ έως τον Ερντογάν
Από τον κοσμοπολιτισμό, τα οθωμανικά μιλέτια και τις μη μουσουλμανικές κοινότητες στην εποχή των κοσμοϊστορικών μεταρρυθμίσεων, της εκκοσμί-κευσης, του εκτουρκισμού και εξευρωπαϊσμού του κράτους. Η επιβολή της δυτικής μουσικής τις πρώτες δεκαετίες της Δημοκρατίας και η πρόσφατη στροφή στην πολυεθνική παράδοση.
Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, 7.00 με 9.00 η διάλεξη.
Ακολουθεί μουσική εκδήλωση με τον Χάρη Λαμπράκη (νέυ) και τον Περικλή Παπαπετρόπουλο (σάζι, πολίτικο λαούτο). Κεράσματα.

Ο Χάρης Λαμπράκης γεννήθηκε στην Αθήνα κι αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής ( Γιάννης Αρβανίτης, Βασίλης Μπαραμπούτης) και Σύνθεσης (Γιάννης Ιωαννίδης). Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες δισκογραφικές παραγωγές, καθώς και συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως: Σαβίνα Γιαννάτου, Haig Yazdjian, Ross Daly, Δόμνα Σαμίου, Χρίστος Τσιαμούλης, Μιχάλης Σιγανίδης, Occasional Dream κ.ά. Το 2006 δημιούργησε το «Χάρης Λαμπράκης Quartet». Διδάσκει νέυ στο Ωδείο Αθηνών.

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στα 16 του χρόνια με δάσκαλο τον Ross Daly. Ένα χρόνο μετά, άρχισε να παίζει σάζι και ταμπούρ στο μουσικό σχήμα «Λαβύρινθος» σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με διακεκριμένους καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών παραδόσεων. Διδάσκει σάζι και πολίτικο λαούτο στο Ωδείο Αθηνών και στη Σχολή Ελληνικής Μουσικής «Σίμων Καράς».