«Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά»

001Στη μνήμη του Γιώργου Π. Πεχλιβανίδη του Ατταλειάτη, συγγραφέα του δίτομου έργου Αττάλεια και Ατταλειώτες, Λυκία, Παμφυλία, Πισιδία, Κιλικία (εκδόσεις Ατλαντίς - Μ. Πεχλιβανίδης και ΣΙΑ, Αθήνα 1989)

ΠΟΛΙΣ ΕΞΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΜΦΥΛΙΑΣ

Μία δίωρη διάλεξη με θέμα την Αττάλεια / Antalya της Παμφυλίας, μία όμορφη πόλη στα πόδια του Ταύρου – στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου, στα νερά ανάμεσα στη Μικρασία και την Κύπρο.
Ομιλητής ο Θοδωρής Κοντάρας, μελετητής του μικρασιατικού ελληνισμού.
Το απόγευμα της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου (6.30-9.00)
Επανάληψη το πρωί του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου (11.30-2.00)
Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν θέσεις πριν δηλώσετε συμμετοχή.

 

 


Από τη Μουσική Συλλογή «της κυρά-Θάλασσας» (έκδοση: Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου) αντιγράφουμε το τραγούδι:

«Να τα ταξιδέψω θέλω»
Χίος – Λέσβος

Να τα ταξιδέψω θέλω, έρι πάλι,
Να τα ταξιδέψω θέλω, έρι πάλι,
της Αττάλειας τα νερά, έρι πάλι, της Αττάλεια τα νερά

με τα ψαριανά καράβια, που ‘χουν ναύτες λεβεντιά,
που ΄χουν ναύτες παλικάρια, κι έχουν φόρτσα τα πανιά,
και πηδούνε στη φωτιά.

Είπα σου να φύγω θέλω κι έλα ‘κλούθα με και συ,
κι ας ρημάξει το χωριό μας κι ας βουλιάξει το νησί.

(Από τη συλλογή του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής)

002Το υπέρθυρο της μαρμάρινης θύρας του Αγίου Γεωργίου. Ο Γ. Πεχλιβανίδης γράφει: «Στον Άη-Γιώργη πίστευαν πολύ οι Ατταλειώτες. Συνήθιζαν να κοιμούνται οικογενειακώς στην εκκλησιά του, έκαναν ολονυχτίες, λειτουργίες, διαβάσματα, πεντάρτους κι άλλα διάφορα. Όταν τα παιδιά πονούσαν στο στόμα ή στα χείλια, πήγαιναν και δάγκωναν τους δυο χοντρούς χαλκάδες που βρίσκονταν στην εξώπορτα κι ο Άγιος τα θεράπευε».
Ο ναός έχει συντηρηθεί και μετατραπεί σε πολύ ενδιαφέρον μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται κι ορισμένα κειμήλια της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, ενώ άλλα πολλά κειμήλια, κυρίως εικόνες, εκτίθενται στον πάνω όροφο του πλουσιότατου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αττάλειας.

 

 

 

 

003

 

 

 

 

 

 

 

Η διάλεξη του Θοδωρή Κοντάρα, με τίτλο «Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά», που έγινε στο Πανόραμα στις 6/2 και βιντεοσκοπήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, έχει ανέβει στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος: blod.gr (όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία και να δείτε το εικονογραφικό υλικό). Για να συνδεθείτε με την «Αττάλεια της Παμφυλίας» blod.gr

Δείτε κι ένα σύντομο οπτικοακουστικό αφήγημα (βίντεο διάρκειας 7 λεπτών) που φτιάξαμε αντί άλλης εισαγωγής στο θέμα: