ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΑΖΟΦΙΚΗ – ΚΡΙΜΑΙΑ

001Τρεις δίωρες εισαγωγικές διαλέξεις

Ομιλήτρια η Μαριάννα Κορομηλά

Γεωμορφολογία και γεωπολιτική φυσιογνωμία της θαλάσσιας λεκάνης ανάμεσα στην Ανατολική Ευρώπη και την Δυτική Ασία. Η στέπα του Βορρά – ο «μοιραίος διάδρομος» από την Ασία στην Ευρώπη και τα μεγάλα ποτάμια – οι φυσικοί επικοινωνιακοί άξονες που έρχονται από πολύ μακριά και καταλήγουν στο βόρειο ημισφαίριο του Εύξεινου. Τα όρη του Νότου – το ανυπέρβλητο φυσικό εμπόδιο και τα δύσβατα περάσματα από και προς την ενδοχώρα.

Τα Στενά του Κερτς (ο Κιμμέριος Βόσπορος των αρχαίων Ελλήνων και των Βυζαντινών) και η Αζοφική: μία ρηχή και ύπουλη θάλασσα που έθρεψε γενιές Ελλήνων, από την εποχή του ποντοπόρου Οδυσσέα (κάθοδος στον Κάτω Κόσμο) έως τα χρόνια του Βαρβάκη, του Σκαραμαγκά και του Κανδύλη.

Η Ταυρική χερσόνησος – χερσόνησος της Κριμαίας: ένα κομμάτι της ουκρανικής στέπας που εισχωρεί βαθιά στη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στα γρανιτένια όρη, χάρη στα οποία επέζησαν οι ελληνικές πόλεις της νότιας ακτής έως την κάθοδο των Ταταρομογγόλων. Βενετικές και γενοβέζικες αποικίες, το Χανάτο του Κριμ, η κρυφή ζωή των Ρωμιών, οι Εβραίοι τουρκικής καταγωγής, ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, η ηρωική αντίσταση της Σεβαστοπόλεως.

Κόλχοι, Σκύθες, Έλληνες, Ούννοι, Σκανδιναβοί και Σλάβοι, Ρως, Τούρκοι της Κεντροανατολικής Ασίας και Μογγόλοι, Βενετοί και Γενοβέζοι, Τάταροι και Οθωμανοί Τούρκοι, Λαζοί, Ίβηρες και Γεωργιανοί, Μολδαβοί, Πολωνοί, Ρώσοι. Τα «βυζαντινά» όνειρα της τσαρίνας, οι μεγάλες και μικρές δυτικές δυνάμεις, η βρετανική πολιτική, οι ρωσικές εκκαθαρίσεις, ο Κριμαϊκός πόλεμος που άρχισε πριν από 160 χρόνια (με τον ρωσικό βομβαρδισμό μοίρας οθωμανικού στόλου στην Σινώπη, το 1853) και, ύστερα από συγκλονιστικά γεγονότα, κατέληξε στον Ψυχρό πόλεμο του 1952-1991 και στις σημερινές αντιπαραθέσεις Ρωσίας – Αμερικής.

002Ασημένιο νόμισμα του χαν Hacı Giray, 1454 (Χανάτο της Κριμαίας)Την Τετάρτη απόγευμα (6.30-9.00) στις 10, 17 και 24/4
Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη (11.00-1.30) στις 11, 18 και 25/4

Στις διαλέξεις μπορούν να εγγραφούν και μη μέλη, εφόσον υπάρχουν θέσεις.

 

 

 

003Τα δελφίνια που αφθονούσαν στον Εύξεινο (κι ήταν ένα από τα κυριότερα αλιεύματα στα νερά της Σινώπης) τείνουν να εξαφανιστούν. Η ρύπανση έχει εξοντώσει τα πάντα. Το 1957, μία από τις τελευταίες αλιευτικές χρονιές στα σοβιετικά νερά, η ψαριά απέδωσε στην ΕΣΣΔ 35.000 δελφίνια.