Ψυχοτρόπες Ουσίες που προκαλούν Εξάρτηση (Ναρκωτικά)

orientaleΤόσο όμορφη, τόσο προκλητική, τόσο χρήσιμη και τόσο επικίνδυνηΔύο διαλέξεις τον Νοέμβριο
Το απόγευμα της Τετάρτης 6 και 13/11 (6.30-9.00)
Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 7 και 14/11 (11.00-1.30)
Ομιλητής ο Βούλης Κεφαλάς

Ο όρος «Ναρκωτικά» υιοθετήθηκε επιπόλαια από την προκαλούμενη «νάρκη» των οπιούχων ενώ πολλές από τις ουσίες της κατηγορίας αυτής προκαλούν διέγερση και όχι καταστολή. Όπως συμβαίνει συνήθως λείπει η γνώση και η σωστή πληροφόρηση για αυτές τις ουσίες, με αποτέλεσμα την κοινωνική καταδίκη του χρήστη και της ουσίας («καλύτερα δολοφόνος παρά τοξικομανής») άποψη τουλάχιστον απλοϊκή. Όπως θα φανεί στις διαλέξεις οι μεταβλητές και οι συνιστώσες που εμπλέκονται είναι τόσες πολλές ώστε να απαιτείται σοβαρότερη αντιμετώπιση του θέματος.

Σχολεία, Ιατρικός Χώρος, Νομικές Υπηρεσίες, Διώξεις, ΜΜΕ, Πολιτική από τη μια μεριά και από την άλλη Ψυχολογία και Κοσμοθεωρία του κάθε χρήστη, ουσίες, δόσεις, οδοί χορήγησης, κοινωνικές συνθήκες στη δεδομένη εποχή, η προϊστορία της χρήσης και τα εμπορικά κυκλώματα, οι δρόμοι –κάποτε παράλληλοι με εκείνους του μεταξιού κι άλλων πολυτελών προϊόντων– και πολλά άλλα θα συζητούν, ώστε να αντιληφθούμε μερικά πολύ βασικά πράγματα, να ξεπεράσουμε τα θέσφατα, να διαμορφώσουμε άποψη, να γίνουμε πιο συνειδητά μέλη της κοινωνίας και να μπορούμε ίσως να σταθούμε δίπλα σε κάποιον δικό μας, σε κάποιον συνάνθρωπο, ο οποίος χρειάζεται βοήθεια (και συνήθως το πρόβλημα είναι πώς να αποφύγεις τα λάθη και να προσφέρεις ουσιαστική βοήθεια;

Η πρόταση είναι τολμηρή και η απόφαση ήταν δύσκολη για αυτόν τον κύκλο των διαλέξεων. Αλλά δεν είναι δυνατόν να κρατάμε κλειστά τα μάτια μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που διογκώνεται με τα χρόνια και μας κυκλώνει από παντού. Για αυτό ευχαριστούμε θερμότατα τον καλό φίλο Βούλη, ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής και πανεπιστημιακής του σταδιοδρομίας στη μελέτη των «ουσιών» και πρότεινε αυτή την επικοινωνία με τους πανοραμικούς. Κάποτε πρέπει να μάθουμε. Θάρρος, λοιπόν.

Θυμίζουμε ότι στις διαλέξεις του Πανοράματος μπορούν να εγγραφούν και μη μέλη.