Ο ρόλος της Καλύμνου στην παγκόσμια ιστορία, 19ος – 20ός αιώνας

eliadisΜία διάλεξη το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου (6.30-9.00)
Πρωινή επανάληψη την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου (11.00-1.30)
Ομιλήτρια η Βέρα Πρατικάκη

Ένα μεγάλο ταξίδι στις θάλασσες και τις αγορές της υφηλίου με αφετηρία την Κάλυμνο, ένα πολύ μικρό νησί των Δωδεκανήσων, για να δούμε πώς κατόρθωσε, μέσω του εμπορίου σφουγγαριών, να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με μακρινούς λαούς σε οικονομικό, διανοητικό και πολιτιστικό επίπεδο και πώς, εμπλούτισε τον πολιτισμό της και διεύρυνε τους ορίζοντές της.

Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στην εποχή από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού. Παρόλο που η σπογγαλιεία ήταν ένα πανάρχαιο επάγγελμα, μέχρι το 19ο αιώνα ο ρόλος της Καλύμνου ήταν πολύ περιορισμένος. Δυο παράγοντες όμως επέφεραν μια ριζική αλλαγή: η ραγδαία αύξηση της ζήτησης (αποτέλεσμα κυρίως της βιομηχανικής επανάστασης) και η εισαγωγή μιας νέας μεθόδου σπογγαλιείας: το σκάφανδρο. Θα παρακολουθήσουμε τον ρόλο των Καλύμνιων, γιατί αν και πολλοί Έλληνες ασχολήθηκαν με την σπογγαλιεία, από μόνοι τους οι Καλύμνιοι κάλυπταν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου σφουγγαριών.

Θεωρητική Προσέγγιση. Η ανάλυση γίνεται υπό το πρίσμα της Global History («Παγκόσμια Ιστορία»). Βασίζεται στην πεποίθηση ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταγραφή της ιστορίας είναι η συγκριτική μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Επίσης, υιοθετεί την προσέγγιση της Microhistory («Μικροϊστορία» ή και Τοπική Ιστορία). Βασίζεται στην αντίληψη ότι είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από την τηλεσκοπική ανάλυση και να περάσουμε στη μικροσκοπική ανάλυση, ώστε να μελετηθεί ένα φαινόμενο με μεγαλύτερη πληρότητα και έμφαση.

Περιμένουμε και τους πανοραμικούς Καλύμνιους και Καλύμνιες, οι οποίοι μάλιστα βοήθησαν στην έρευνα

Μερικά βιογραφικά στοιχεία για να γνωρίσουμε την ομιλήτρια
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1990. Σπούδασα Ιστορία στο University of Warwick στην Αγγλία, όπου έκανα και την εργασία μου με θέμα “On the Role of the Sponge Industry of Kalymnos in Global History” που απέσπασε το πρώτο βραβείο του Πανεπιστημίου και υποτροφία από την Εταιρεία της Οικονομικής Ιστορίας. Παράλληλα, παρακολούθησα μαθήματα Φιλοσοφίας για έναν χρόνο στο Universidad Complutense στην Μαδρίτη. Στην Οξφόρδη έκανα το μεταπτυχιακό μου στην Παγκόσμια Ιστορία και συνέχισα σπουδάζοντας Ψυχολογία στο University of Derby. Τώρα ξεκίνησα την εκπαίδευση στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Μια από τις μεγαλύτερές μου αγάπες είναι η συγγραφή βιβλίων για παιδιά. Το 2012 εξέδωσα μόνη μου το παραμύθι ‘Caterpillar Pauline’ και προσέφερα τα έσοδα στην φιλανθρωπική οργάνωση της Αγγλίας ‘Beat Bullying’, στην οποία είμαι εθελόντρια. Επίσης έχω γράψει παιδικά παραμύθια και μυθιστορήματα, τα οποία ελπίζω να βρεθεί τρόπος για να εκδοθούν στην Ελλάδα.