ΠΑΜΦΥΛΙΑ – ΚΙΛΙΚΙΑ (ΝΔ Ασιατική Τουρκία)

pamfyliaΤίτλος: ΠΑΜΦΥΛΙΑ – ΚΙΛΙΚΙΑ (ΝΔ Ασιατική Τουρκία)
Συντακτική επιμέλεια, σχόλια: Μαριάννα Κορομηλά
Έτος Έκδοσης: Μάρτιος 2013

Ταξιδεύοντας με την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα στην «εκτός του Ταύρου Ασία»: την αρχαία Παμφυλία και την Τραχεία Κιλικία (τμήμα της παράλιας ΝΔ Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο).

Οι πολυσέλιδες Ταξιδιωτικές – Τοπογραφικές Σημειώσεις έγιναν για να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν τις ξεναγήσεις στην αρχαία Παμφυλία και την Τραχεία Κιλικία, τον Μάρτιο του 2013. Από την Αττάλεια (Antalya) και τις αρχαιότητες στην παμφυλική πεδιάδα έως και την ορεινότατη Τερμησσό της Πισιδίας, στα ΒΔ της Αττάλειας, και από τον Μέλανα ποταμό (Manavgat) και το Κορακήσιον -Αλάια (σήμερα Alanya) μέχρι τον ποταμό Λάμο (Lama su) στα ανατολικά της Σελεύκειας (Silifke), δηλαδή από το γεωφυσικό σύνορο της Παμφυλίας με την Κιλικία έως το γεωφυσικό όριο ανάμεσα στην Τραχεία και την Πεδινή Κιλικία.

Για να διευκολυνθούν οι ταξιδιώτες και να μην κουβαλάνε παντού μαζί τους τόμο ολόκληρο, τα Τοπογραφικά είναι χωρισμένα σε δώδεκα ενότητες (χωριστά τομίδια). Τα κρατήσαμε έτσι και στην ηλεκτρονική τους μορφή, ώστε να μην βαρύνει πολύ το αρχείο.
Έχουμε συμπεριλάβει και τις Σημειώσεις των δύο διαλέξεων, που έκανε η Μαριάννα Κορομηλά στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταξιδιού (τον Φεβρουάριο του 2013), με θέμα «Κιλικία, Τραχεία και Πεδινή: ο χώρος και οι άνθρωποι».

Περιεχόμενα των Ταξιδιωτικών – Τοπογραφικών Σημειώσεων

Ο Στράβων για την Λυκία, την Παμφυλία, την Κιλικία και την Κύπρο, με χάρτες και πρόσθετες σημειώσεις για τον χώρο. Πειρατές και πειρατεία τον 1ο π.Χ. αι. Διοσκουρίδης, ο φαρμακολόγος από την Ανάζαρβο. Κατάλογος Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
katsikesΠΑΜΦΥΛΙΑ: Αττάλεια. Πέργη. Άσπενδος και Σίδη
ΠΙΣΙΔΙΑ: Τερμησσός
ΚΙΛΙΚΙΑ: Αρχαία Κιλικία, άρθρο του Ιωάννη Ταϊφάκου στο Κεφάλαιο «Ο ελληνισμός κατά περιοχές: Μικρά Ασία» στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τ. ΣΤ΄ Ελληνισμός και Ρώμη (Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1976) σσ. 261-267, με πρόσθετους χάρτες, εικονογράφηση και γεωγραφικές σημειώσεις.
Κορακήσιον-Καλονόρος-Αλάια-Αλάνυα. Ανεμούριον, στο νοτιότερο άκρο της Τουρκίας. Ισαυρία, από τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου έως το πρωτοβυζαντινό Αλαχάν και από το Μουτ των Καραμάνογλου έως την Σελεύκεια και τα ερείπια της Αγίας Θέκλας. Η «θρακική» δυναστεία: Λέων Α΄ ο Θραξ και Ζήνων ο Ίσαυρος. Κατάλογος Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Κατάλογος των μπέηδων της δυναστείας των Καραμάν / Καραμάνογλου.
Το οροπέδιο της Σελεύκειας, τα ιερά φαράγγια και το Κωρύκιον Άνδρον, τα μυστηριώδη ανάγλυφα στους βράχους, η Όλβος-Διοκαισάρεια. Η Κώρυκος και τα μεσαιωνικά της κάστρα. Ελαιούσσα Σεβαστή και οι πρόσφατες ανασκαφές.
Γιασάρ Κεμάλ, αποσπάσματα από το μυθιστόρημα Ο Μεσόστυλος, για την πεδιάδα των Αδάνων / Τσουκούροβα.

Οι Σημειώσεις μοιράστηκαν φωτοτυπημένες στους ταξιδιώτες κι έχουν ήδη ανέβει στην υπό κατασκευή Ιστοσελίδα του Αρχείου του Πανοράματος, που θα είναι προσβάσιμη για τα μέλη μας και το κοινό το φθινόπωρο του 2013.

gaidouragkathoΗ ψηφιοποίηση των Ταξιδιωτικών Σημειώσεων της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα, 1986-2013, έχει αρχίσει. Είναι όλες «χειροποίητες», για αυτό και απαιτείται αρκετή δουλειά –εκτός των εκατοντάδων άλλων θεμάτων του Αρχείου μας που τεκμηριώνονται ψηφιακά.