Διάλεξη της Καδιώς Κολύμβα στο Πανόραμα

001Από την παρευφράτεια Ντούρα Ευρωπό της πολυθεΐας και τη λατρεία του Μίθρα έως το χριστιανικό Καλαάτ Σαμάν (τη Μονή του Συμεών του Στυλίτη).

Είναι η δεύτερη διάλεξη του κύκλου «Θεοί και λαοί της Συρίας, οι πόλεις, τα ιερά και οι ναοί» με ομιλήτρια την ερευνήτρια Καδιώ Κολύμβα.

Η Ντούρα Ευρωπός, ποταμόσκαλα που ίδρυσε ο Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ στη δυτική όχθη του Ευφράτη, προσθέτοντας στο αρχαίο σημιτικό τοπωνύμιο (Ντούρα) το όνομα της μακεδονικής γενέτειράς του (Ευρωπός), συγκέντρωσε επί έξι αιώνες έμπορους, ναυτικούς, καμηλιέρηδες και στρατιωτικές φρουρές που ανήκαν σε δεκάδες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές απέδωσαν στη θρησκειολογία και την ιστορία των λατρειών τόσα πολλά και διαφορετικά ιερά, ανάμεσα στα οποία μία Συναγωγή και τον αρχαιότερο χριστιανικό Οίκο με Βαπτιστήριο, ώστε η παρευφράτεια πολιτεία να μοιάζει με ζωντανό ευρετήριο.
Εκεί υπήρχε και το λατρευτικό σπήλαιο του πανάρχαιου Ιρανού θεού Μίθρα. Η λατρεία του είχε φτάσει νωρίς στην Άνω Μεσοποταμία, στη Βόρεια Συρία και στην Ανατολική Μικρά Ασία. Από κει τον παρέλαβαν οι Χετταίοι. Ο θεός διατήρησε τις βασικές του ιδιότητες, όταν η λατρεία του εξαπλώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέσω των στρατευμάτων. Κι όμως αυτή η λατρεία δεν είναι παρά η εξελληνισμένη ζωροαστρική εκδοχή των μεσογειακών μυστηρίων, βασισμένη σε προφορικές παραδόσεις και τελετουργίες.

Δυο αιώνες αργότερα, κι ενώ ο χριστιανισμός έχει γίνει η επίσημη κρατική θρησκεία, 002αναπτύσσονται στην Ανατολή οι διάφορες μορφές του ασκητισμού. Ανάμεσα στην Αντιόχεια και το Χαλέπι, ο Συμεών ο Στυλίτης, ύστερα από μερικά χρόνια αναχωρητικού βίου, ύψωσε έναν «στύλο» στην κορυφή ενός πετρόλοφου κι έζησε εκεί πάνω το υπόλοιπο της ζωής του, για να βρίσκεται πιο κοντά στον Θεό και να δημιουργήσει ένα νέο είδος Αναχώρησης, τον Στυλιτισμό.

Το απόγευμα της Τετάρτης 11/3 (6.30-9.00)
Επανάληψη το πρωί της Πέμπτης 12/3 (11.00-1.30).

 

 

 

 

 

 

 

moisisΟ Σαμουήλ «δείχνει» τον μελλοντικό βασιλιά Δαβίδ. Τοιχογραφία του 245-250 από τη Συναγωγή της Ντούρας Ευρωπού στο Εθνικό Μουσείο στη Δαμασκό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Για τη Μονή της Χώρας »