«Περιδιαβάζοντας στο Βουκουρέστι των Φαναριωτών»

exofilloΟ Tudor Dinu, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, προσκεκλημένος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στην ειδίκευση Ιστορία του Νέου Ελληνισμού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα κάνει μία διάλεξη με θέμα το Βουκουρέστι της εποχής των Φαναριωτών ηγεμόνων.

Το απόγευμα της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30, στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (οδός Σκουφά 45).

Με την ευγενική χορηγία της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας NEGROPONTE IMPORT EXPORT / BUCHAREST ROMANIA

Θυμίζουμε την διάλεξη που είχε κάνει στο Πανόραμα ο αν. καθηγητής Τούντορ Ντίνου, καθώς και την ξενάγηση στο Βουκουρέστι, αλλά και τη μελέτη του που εκδόθηκε (στα ρουμανικά) το 2011, Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat. Rivalităţi politice şi literare la începutul secolului XVIII [Δημήτριος Καντεμίρ και Νικόλαος Μαυροκορδάτος], που αποτελεί την πρώτη βιογραφία του Ν. Μαυροκορδάτου, κορυφαίας προσωπικότητας του πρώιμου νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Ερευνώντας κυρίως πρωτογενείς πηγές (τόσο ρουμανικές όσο και ελληνικές, τουρκικές ή δυτικές), ο Tudor Dinu παρουσιάζει την περιπετειώδη πολιτική σταδιοδρομία του Μαυροκορδάτου, δύο φορές ηγεμόνα τόσο της Μολδαβίας (1709-1710, 1711-1716) όσο και της Βλαχίας (1716, 1719-1730). Παράλληλα, πραγματεύεται εκτενώς και το λογοτεχνικό έργο του (το μυθιστόρημα Φιλοθέου Πάρεργα, την ηθική πραγματεία Περί καθηκόντων, τον Ψόγο της Νικοτιανής κά.). Εξάλλου, η δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Έλληνας ηγεμόνας δε εξετάζεται μεμονωμένα, αλλά εντάσσεται στα πολιτικά συμφραζόμενα στο πλαίσιο των οποίων αυτός ενεργοποιήθηκε, και παρουσιάζεται σε συνεχή αλληλεξάρτηση με τη δραστηριότητα άλλων πρωταγωνιστών της ιστορικής εκείνης περιόδου, με τους οποίους ήρθε σε επαφή ή συγκρούστηκε.
Ανάμεσά τους, ο ισχυρότερος αντίπαλος του μεγάλου δραγομάνου ήταν ο Ρουμάνος πρίγκιπας Δημήτριος Καντεμίρης (1673-1723), ταυτόχρονα πολιτικός άνδρας και λογοτέχνης, μια από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις αρχές του 18ου αιώνα (ανατολιστής, ιστορικός, γεωγράφος, εθνολόγος, μουσικολόγος, μυθιστοριογράφος). Το 1710, ο Καντεμίρης κατόρθωσε να αντικαταστήσει τον Μαυροκορδάτο στον θρόνο της Μολδαβίας, αλλά σύναψε μια αντιοθωμανική συμμαχία με τον Μέγα Πέτρο και, μετά την ήττα των Χριστιανών το 1711, αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ρωσία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επάνοδο του Μαυροκορδάτου στην εξουσία.

Η μελέτη του Tudor Dinu, ακολουθώντας την παράδοση των Βίων παραλλήλων του Πλουτάρχου, δίνει ταυτόχρονα τη βιογραφία του Καντεμίρη και αναλύει διεξοδικά τα ποικίλα έργα του. Πέραν της επιστημονικής συμβολής του, το βιβλίο αποτελεί εξίσου προσιτό και ευχάριστο ανάγνωσμα εξαιτίας του ελκυστικού ύφους του, που το διακρίνει καλοδουλεμένη λογοτεχνική χροιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΚΑΙ Η ΚΡΙΜΑΙΑ; Πανοραμικές διαλέξεις στο blod.gr »