Αρχαιοελληνικά νομίσματα που μας ταξιδεύουν

nomismataΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Νομισματική Συλλογή της ALPHA BANK συνδιοργάνωσαν την Έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος: αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank», η οποία λειτουργεί από σήμερα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου. Τα 121 νομίσματα είναι από ελληνικές πόλεις της Δυτικής Μεσογείου (χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία), της Αδριατικής (χώρα: Αλβανία) και των ευρωπαϊκών ακτών της Μαύρης Θάλασσας (χώρες: Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία).

Τα νομίσματα πλαισιώνονται από 61 μοναδικά αρχαία αντικείμενα κι έργα τέχνης, προϊόντα εργαστηρίων των ελληνικών αποικιών, για την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής πορείας και της ανάπτυξης των αποικιών που παρουσιάζονται στην Έκθεση. Τα αντικείμενα προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα αρχαιολογικά Μουσεία Δελφών, Ολυμπίας, Ερέτριας και Ιωαννίνων, καθώς και από τη Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Αθήνας. Περιλαμβάνονται επίσης έργα από τρία μουσεία της Ιταλίας, όπου η ελληνική αποικιακή δραστηριότητα δημιούργησε τη Μεγάλη Ελλάδα, και από δύο μουσεία της Ισπανίας (όπου πρώτοι οι Σάμιοι άνοιξαν τον δρόμο του αποικισμού. Τα ιταλικά μουσεία είναι: το Museo Archeologico Nazionale della Sibaritide, το Museo Αrcheologico Νazionale della Siritide και το Museo Archeologico di Giardini Naxos. Τα ισπανικά είναι: το Museu d’Arqueologia de Catalunya και το Barcelona-Empúries.

Την Έκθεση συνοδεύει Κατάλογος-Λεύκωμα στα ελληνικά και τα αγγλικά, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το Αρχείο του Πανοράματος (ΑΠΑΝ) συμμετέχει με την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού από δέκα πόλεις, ανάμεσα στις οποίες η Μασσαλία, ο Ακράγαντας, η Ίστρια, η Απολλωνία–Σωζόπολη, το Παντικάπαιον (Κερτς) κ.ά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων
Μανόλη Ανδρόνικου 6 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://www.amth.gr
Αlpha Bank Νομισματική Συλλογή
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ http://www.alphanumismatics.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στυλιανός Αλεξίου Στη Νικόπολη της Ηπείρου »