Αμφίπολη, Αμφίπολη

Κάθε φορά που γίνομαι δέκτης αυτού του είδους της «ενημέρωσης» για την πρόοδο των ανασκαφών στο ταφικό (;) μνημείο του Στρυμόνα, μου έρχονται στον νου τρία πράγματα. Το σοφό ρητό «Η δημοσιότητα υπονομεύει τη διάρκεια». Η «ενημέρωση» που είχαμε από τα ΜΜΕ, ιδίως από την αποθανούσα κι αναστημένη ΝΕΤ, για την προέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ τον Μάρτιο-Απρίλιο 2003, όταν βλέπαμε ακόμα και κοντινές λήψεις στα άρβυλα των στρατιωτών αλλά έλειπαν οι γεωπολιτικές αναλύσεις και τα άλλα ουσιώδη θέματα.

Το τρίτο που θυμάμαι και διαολίζομαι είναι ότι το 2012, όταν οργανώναμε ένα ταξίδι «Κατά μήκος της Εγνατίας» με κύριους σταθμούς την Αμφίπολη, τους Φιλίππους κλπ, πληροφορηθήκαμε από επίσημες πηγές ότι: ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφιπόλεως είναι κλειστός, λόγω έλλειψης προσωπικού· ο χώρος της γέφυρας στον ποταμό (γέφυρα του 5ου π.Χ. αιώνα, κατασκευασμένη από τους Αθηναίους αποικιστές) δεν είναι επισκέψιμος, μάλλον λόγω έλλειψης προσωπικού –καθώς κανένας από τους φύλακες του Μουσείου δεν μπορεί να απουσιάσει για δεκαπέντε λεπτά, ώστε να συνοδεύσει κάποιους ως εκεί– και το Μουσείο, που λειτουργεί 8.00 με 14.45, είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα.

Ούτε τουριστική πολιτική έχουμε ούτε, πολύ περισσότερο, πολιτιστική. Κι όποιος διάβασε το άρθρο της Γιούλης Επτακοίλη «‘Παγώνει’ το Βυζαντινό Μουσείο» στο πρωτοσέλιδο του ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της χθεσινής Κυριακάτικης Καθημερινής, θα συμμερίστηκε τη συγκρατημένη οργή της διευθύντριας Αναστασίας Λαζαρίδου. Όμως το επίθετό της μας ξαναπάει στην Αμφίπολη, όπου έκανε ανασκαφές επί χρόνια ο αείμνηστος Λαζαρίδης, ο οποίος παρέδωσε έτοιμο και το μικρό τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αν δεν με απατάει η μνήμη μου, μετά την παράδοσή του χρειάστηκαν δεκαεπτά (ή δώδεκα-δεκαπέντε) χρόνια για να πάει η ΔΕΗ το ηλεκτρικό και να μπορέσει να λειτουργήσει. «Κοιμήσου (ψηφιδωτή) Περσεφόνη στην αγκαλιά της (μακεδονικής) γης». Σε δυο χρόνια κανείς δεν θα σε θυμάται. Κι αν έρθει κανένας ενθουσιώδης Αυστραλός ή Γάλλος για να σε δει, θα μάθει έκπληκτος ότι το μνημείο είναι κλειστό, λόγω έλλειψης ηλεκτροδότησης, φύλαξης, ή οτιδήποτε άλλο.

Μαριάννα Κορομηλά, για την Ιστοσελίδα apan.gr

pdf‘Παγώνει’ το Βυζαντινό Μουσείο, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12 Οκτωβρίου 2014